Categorieën
Kijkvoer

Laura in: Wie Is de Mol?

Ieder jaar tel ik af tot het weer tijd is voor een gloednieuw seizoen van Wie Is de Mol? op Nederland 1. Dan bedenk ik me ook weer hoe gaaf het zou zijn om mee te doen, zeker als ik bedenk dat er best wat columnisten en schrijvers voorbij zijn gekomen. Wie weet, als ik die bestseller eindelijk geschreven heb, word ik ook wel uitgenodigd. Dan komt het leukste gedeelte, want hoe zou dat gaan?

Kandidaat

“Laura Kaai (1991) is schrijfster” zou bovenaan mijn kandidaatomschrijving staan. “Laura is geboren te Utrecht en vanaf dat moment heeft haar leven om lezen en schrijven gedraaid. Dat besefte ze pas toen ze om gezondheidsredenen van studie moest switchen en koos voor een BA Engelse Taal en Cultuur, gevolgd door een MA Writing, Editing, Mediating. Na jaren van literatuur bestuderen en uitpluizen kwam daar dan haar eigen debuut, onmiddelijk een bestseller. Nu schrijft de Utrechtse voor Vanity Fair en werkt ondertussen aan haar tweede boek.”

(Ik weet best dat ik de lat zo nogal hoog leg, maar ik moet ergens van dromen, toch?)

De eerste aflevering

Ik sta stijf van de zenuwen als ik in een busje weggebracht word, mij afvragend waar ik zal belanden. In een woestijn, moeras of midden in een bruisende stad? Zou ik al een keuze hebben gemaakt waardoor er geld in of uit de pot is gegaan? Dit is immers Wie Is de Mol, het spel waarbij niets is wat het lijkt. Je weet maar nooit. Dit is de aflevering waarbij je je moet inbeelden dat ik meelift op een wagentje met een ezel ervoor. Of dat ik in een doolhof van een stad terechtkom en daar de weg moet proberen te vinden met mijn zevende zintuig voor verdwalen. Ik onthoud alles, maar omdat we nog bar weinig contact met elkaar hebben, faal ik erin om genoeg vragen goed te beantwoorden over de mol. Drie maal raden wie een rood scherm krijgt.

De perfecte kandidaat

Misschien is dat maar goed ook. Als ik terugdenk aan de vorige seizoenen, was er altijd minimaal één aflevering met een opdracht op grote hoogte, van het lopen over een touwbrug tot bungeejumpen. Ideaal als je hoogtevrees hebt. Er is altijd een laserquestachtige opdracht die er supergaaf uitziet, maar waar je absoluut geen kluns voor moet zijn. Of een watje. En wat dacht je van een beetje de boel voor de gek kunnen houden en wat liegen? Ik kan nog niet eens naar een docent op de uni gaan met het verhaal dat ik ziek ben als ik weet dat ik om iets heel anders niet naar college kan (al is dat lang niet meer gebeurd, maar toch). Je ziet, ik ben natuurlijk de perfecte kandidaat. Voor de denkopdrachten, tenminste.

BN’ers

Daarom zit ik vanavond om half negen gewoon trouw op de bank naar het nieuwe seizoen te kijken. Zoals gewoonlijk ken ik bijna niemand, behalve Ewout Genemans omdat ik jaren geleden Zoop keek (en zelfs twee films daarvan gezien heb), en Tim Haars. Ik zie ze allebei wel zitten als mol. We hebben een boek van Paulien Cornelisse in de kast staan, door mij nog altijd ongelezen. De andere vrouwen komen me bekend voor, maar daar is ook alles mee gezegd. Misschien is mijn deelname daarom zo snel gestrand: door mijn gebrek aan kennis van BN’ers. Ja. Dat zal het zijn.

De grote vraag aan het eind van dit artikel is natuurlijk: Wie is volgens jou de mol?

 

6 reacties op “Laura in: Wie Is de Mol?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *