Categorieën
Notities

Laura 2.0

Ik ben klaar met Laura 1.0 en het is tijd voor een update. Dat bedoel ik niet op een make-over manier waarbij mijn kledingkast onderworpen wordt aan een modepolitie en mijn lokken de prullenbak ingaan omdat kort haar negen van de tien keer beter staat (tenminste, zo lijkt het in die programma’s), maar een mentale make-over. Dat ontspannen en loslaten van mij gaat namelijk nog steeds voor geen meter, maar als je het mij vraagt, moet en kan dat veel beter.

Afgelopen zondag stuurde mijn vriend mij een linkje van een artikel genaamd “Relax! You’ll Be More Productive,” iets dat ik maar moeilijk te geloven vind. Des te meer reden om het artikel te lezen dus. Wat blijkt? Ik kan me niet alleen identificeren met de cultuur die Tony Schwartz in dat artikel beschrijft, maar zie zelfs iets in zijn redenatie en benadering. Zijn artikel laat zien dat onderzoek (en ik geef toe dat ik dingen sneller geloof als ze aangetoond zijn) aantoonde dat we pauzes waarin we onszelf weer even kunnen opladen – een beetje zoals de refreshknop in je browser – nodig hebben om een productieve boost te krijgen. Dus… door leuke dingen te doen en regelmatig op vakantie te gaan (dat laatste benadrukt hij zelfs) worden we productiever en hebben we dus minder tijd nodig om evenveel werk te verzetten. Het klinkt een beetje als: meer ontspannen = hogere productiviteit = meer tijd voor ontspanning. Zeg nu zelf, dat lijkt toch fantastisch?

Zombierobot

Hij beschrijft dat mensen zich steeds vaker gehaast en opgejaagd voelen door de hoge werkdruk en hoewel ik degene ben die die druk op zichzelf legt, ik kan me daar levendig in vinden. Ik maak lange dagen, schrijf dan meestal nog een blogje en ga uiteindelijk te laat naar bed. Zo gaat het nu al heel lang en de afgelopen maanden eigenlijk aan één stuk door. Gevolg is dat ik verander in een zombierobot en na een dag geen fut meer heb voor iets. Ik val regelmatig op de bank in slaap en mijn creativiteit voor blogjes is ver te zoeken; ik moet het echt hebben van de spontane ingevingen. Ik probeer dat slopende patroon van veel werken en weinig ontspannen te doorbreken want ik ben er echt niet blij mee, maar na twee dagen loopt dat plan meestal alweer in de soep.

Anti-stresskip

Ik ben er klaar mee. Ik heb geen zin om op mijn 21e al als een wandelend lijk voor de dag te komen en de laatste anderhalf jaar van mijn studentenleven oververmoeid en stresskippend door te brengen. Daarom begin ik met mijn eerste uitdaging en dat is het drastisch aanpassen van mijn productiviteit met behulp van Schwartz’s The Energy Project, zodat ik veel meer tijd overhoud om te genieten van de dingen die ik het liefst doe. Om het gelijk goed te doen, ben ik vandaag al begonnen met een aantal van de tips die hij geeft. Alle tips tegelijk – gezien er een hoop nuttige bij zitten waar ik echt iets mee kan – zou een beetje te veel van het goede worden.

1. Voldoende slaap

Ik zie mezelf overduidelijk als een avond- en een ochtendmens. Als ik bijtijds naar bed ga, kan ik niet slapen en uitslapen zit er ook niet bij (ik heb altijd wel duizend dingen te doen, al is ontspannen er geen van). Ik zie mezelf graag als vroege vogel. Dat gaat op den duur gewoon niet zo goed samen. Schwartz schrijft wat eigenlijk iedereen wel weet: slaap is belangrijk. Ik heb het de afgelopen maanden al zo vaak geprobeerd, maar nu ga ik er echt voor: tussen 23:00 u en 24:00 ècht op bed liggen om te gaan slapen zodat ik zeker zeven tot acht uur slaap krijg (dat lijk ik nodig te hebben namelijk).

2. Drie keer negentig minuten

Ik weet nog dat ik ooit een examentekst moest lezen voor Nederlands over onze slaapcyclus, die negentig minuten duurt. Dat werd in de jaren ’50 door William Dement en Nathaniel Kleitman ontdekt. Tien jaar later ontdekte Kleitman dat dit patroon zich ook herhaalt als we wakker zijn. Daarom is het logisch – zegt Schwartz – om in periodes van negentig minuten te werken. Hij raadt aan om ’s ochtends drie keer negentig minuten te werken met daartussen pauzes waarin je weer even kan opladen en waardoor je productief kunt blijven werken. Doe vooral de belangrijkste dingen tijdens die periodes want je bent dan dus het meest productief.

3. Doe één ding tegelijk

Als vrouw ben ik een rasechte multitasker. Tenminste, volgens de stereotype ideeën over vrouwen. In werkelijkheid leerde ik tijdens mijn vorige studie al dat er eigenlijk helemaal niet zoiets bestaat als multitasken, maar dat is een ingewikkeld verhaal. Wat veel belangrijker is, is dat we veel minder efficiënt werken en meer moeite hebben met het toepassen van wat we leren. Het vergroot de tijd die we nodig hebben om iets af te krijgen ook nog eens met 25%. Genoeg reden om mail, Facebook en al die andere onnodige dingen uit te zetten en slechts één ding tegelijk te doen.

Eerste indruk

Het klinkt allemaal zo simpel en raad eens wat? Het blijkt ook best simpel: inmiddels heb ik er één keer negentig minuten opzitten en was ik zelfs binnen die tijd klaar met de taak die ik mezelf had opgelegd. Volledig gericht op dat waar ik mee bezig was – geen mail, Facebook, Twitter of wat dan ook. Zo schrijf ik tijdens mijn halfuurtje pauze ineens een blogpost waar ik normaal echt wel een uur mee bezig zou zijn. Zelfs op de eerste ochtend sta ik ervan te kijken hoe productief ik bezig ben geweest, en dat zonder te haasten, terwijl ik dat voorheen wel deed doordat ik altijd het gevoel heb niet genoeg tijd te hebben voor de dingen die ik moet doen.

Doel

Dit is dus de deal: ik ga een hele week deze drie dingen toepassen. Op tijd naar bed, ’s ochtends drie keer negentig minuten knallen met pauzes ertussen en zonder een miljoen dingen tegelijk te doen, zodat ik ’s avonds en mogelijk in de weekenden meer tijd overhoud om te ontspannen. Zodat ik werkelijk kan veranderen naar Laura 2.0!

7 reacties op “Laura 2.0”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *