Categorieën
Columns

Kommaneuken

Nee, dit is geen nieuw standje voor tussen de lakens, en ik heb ook geen geheime verhouding met de komma op mijn toetsenbord. Het is iets waar ik gek op ben: een tekst uitpluizen en ieder miniem (typ)foutje eruit halen. En daar is het weer tijd voor met al die deadlines.

Wandelende spellingscontrole

Oh God, daar heb je er weer zo één, denk je misschien wel. Ik kan er ook niets aan doen. Ik voel me af en toe een wandelende spellingscontrole. Bij zinnen als “hij is ouder als zijn zusje” komt er in mijn hoofd spontaan zo’n kringeltje onder en denk ik bij mezelf: dan, niet als. En dan bijt ik maar weer mijn kiezen op elkaar om te voorkomen dat ik de irritante grammarnazi uithang.

Helemaal los

Met essays kan ik eindelijk helemaal losgaan. Zeker met MLA – regels voor de opmaak van je essay en verwijzingen. Het is de bedoeling dat we in foutloos Engels schrijven. Dat klinkt best gemakkelijk en het is ook prima te doen, maar dingen als punctuatie kunnen best wel een uitdaging vormen. Met liefde kijk ik de essays van mijn medestudenten na. Comment hier – dit is een comma splicecomment daar omdat ik een bepaalde zin of een bepaald woord heel mooi vind.

Later

Het komt vast niet als een verrassing dat ik van schrijven mijn beroep wil maken. Afgelopen zomervakantie liep ik stage bij Ze.nl, en daar ontdekte ik mijn liefde voor redigeren. Ik jetste de te redigeren artikelen erdoorheen. De spellingscontrole van Word is er niets bij (maarja, ik ben het ook vaak genoeg niet eens met het programma. Wie wel?).

Geen komma is veilig

Punten, woorden, dubbele spaties… Ik spoor ze allemaal op en ik vind het heerlijk om te doen. Druk een eerste druk van een boek in mijn hand en het enige wat je van mij zal horen, zijn de typfouten die ik opmerk. Tsja, van nature ben ik nu eenmaal een mierenneuker. Of eigenlijk een kommaneuker dus. And I like it.

8 reacties op “Kommaneuken”

Ik doe dat ook. Komt eigenlijk vooral omdat het in het engels gebruikelijk is om voor ‘and’ een komma te zetten, en dat neem ik nu in het Nederlands automatisch over. Kwam je daarachter in het eerste boek of het meest recente? (de eerste hebben we namelijk liggen maar ik ben er nog niet aan toegekomen :-P)

Heerlijk! Ik pik de meeste fouten er ook vanzelf uit. Als ik een stuk tekst voor me zie, dan zie ik gelijk de ‘fouten’ die gemaakt zijn. Soms superhandig, soms ook super irritant!

Als redacteur:
zit ik net zo lang met m’n neus in de boeken tot ze eruit komen;
slik ik liever een dikke pil dan een tablet;
lees ik alles met samengeknepen ogen, schrijf ik alles met samengeknepen billen;
fok ik schapen en neuk ik komma’s.

(‘k Vond je site toen ik zocht op ‘kommaneuken’.)

Groet,
Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *