Categorieën
Studie

Klaar

Klaar

Ken je dat, het gevoel dat je er klaar mee bent? En dan bedoel ik niet, “ik ben er echt he-le-maal klaar mee,” zelfs al ben je dat op dat punt waarschijnlijk wel, maar ik bedoel vooral het moment waarop je je laptop dicht doet en er een last van je schouders valt.

Afgelopen zondag om half drie

Dat deed ik namelijk afgelopen zondagnacht, om half drie. Goed, in mijn oorspronkelijke planning zou ik drie dagen eerder al praktisch klaar zijn, alleen nog maar wat dingen na hoeven te lezen en tijd hebben om vanaf zondag weer te kunnen bloggen, maar dat is weer een heel ander verhaal. Dat deed er toen ook even niet toe, want ik kon eindelijk naar bed en ècht slapen, zonder het gevoel dat ik dit of dat nog moet doen en shit, ook nog een tentamen daar. En dat was het belangrijkste – alles was klaar.

Helse weken

Echt, ik ben gek op studeren, maar de afgelopen weken waren de meest helse ooit op de uni. Ik ben al geen tentamenmens (maar zeg nu eerlijk, wie is dat wel?) en al helemaal niet als de vorm en de stof van het tentamen een week van tevoren worden omgegooid (en daarmee dus ook mijn planning). Je snapt wel, alles liep een beetje in de soep en voor ik het wist zat ik de nacht voor de deadline nog te bikkelen.

Vanaf nu verleden tijd

Maar die dagen (en vooral nachten) zijn verleden tijd, want dit waren mijn laatste tentamens ooit. De laatste vakken ooit. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar ook de laatste colleges ooit. Over een paar maanden heb ik mijn scriptie afgerond, een stage op mijn CV, mijn masterdiploma op zak en ben ik een werkende vrouw in plaats van een studente. En hoewel ik de doorwerknachten zal missen als een boer met kiespijn, net als de treinreizen (met nadruk op “trein”) naar Groningen, en ik zelfs af en toe denk dat ik echt he-le-maal (maar dan ook ècht) klaar ben met studeren, kan ik me er nog bar weinig bij voorstellen. Geen college – kom op, zeg, dat klinkt gewoon een beetje belachelijk.

Verandering

Het betekent ook dat er dingen gaan veranderen. Dat mijn leven de komende drie tot mogelijk vijf maanden in het teken zal staan van J.K. Rowling, bestsellers en bloggen (weer terug naar om de dag, want ik heb het gemist!). Dat ik nu weer een brandschoon en opgeruimd huis heb. Maar het betekent vooral dat ik afscheid kan nemen van al mijn stress, mijn slaaptekort en dat ik weer mezelf kan worden, en doen waar ik blij van word. Veel autorijden bijvoorbeeld en die stapel boeken lezen. En had ik al gezegd dat ik weer kan bloggen?

Dus. Tot vrijdag!

6 reacties op “Klaar”

Oef ja, dat is zeker een fijn gevoel – maar ook wel heel raar! Ik heb dat nu ook met mijn werk (en dat is echt nooit klaar, vond ik soms heel lastig): ik maak lijstjes per week en als die dan af zijn,, heerlijk!

Blij voor je dat het afgelopen maandag is geweest,toch denk ik dat je HET nog wel eens zal missen,maar ik hoop dat je scriptie en stage iets minder stressvol zal verlopen en dat je genoeg tijd hebt voor je hobby:namelijk schrijven.
Ben blij met je blog want ik miste het wel.

Kan niet wachten tot het vrijdag is en ik (bijna) hetzelfde gevoel mag ervaren. Ik ben trouwens wel echt een tentamenmens, deze periode moet ik zes verslagen maken en dat vind ik ver-schrik-ke-lijk. Laat mij maar zes tentamens maken hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *