Categorieën
Lekker lezen

Kevin Guilfoile – Wicker

De titel en auteur van dit boek zeggen je waarschijnlijk niets en eerlijk gezegd zou ik er ook zo voorbijgelopen zijn als ik in een boekwinkel stond. Het is dat ik dit boek van vriendinnetje Melissa kreeg omdat het niet meer in haar koffer paste en dus een nieuw ’thuis’ nodig had, anders had ik het nooit gelezen. En dat zou jammer zijn geweest, want het was een verrassend boek.

Het verhaal

Dr. Davis Moore’s dochter wordt vermoord, en zoals iedere andere vader wil hij niets liever dan de moordenaar in de ogen kunnen kijken. In tegenstelling tot de meesten kan hij dat ook, maar hij moet wel jaren wachten: niet omdat de moordenaar achter de tralies zit (nee, die is nog op vrije voeten, en hoe) maar omdat de kloon van de moordenaar eerst moet opgroeien tot de juiste leeftijd. Davis maakt namelijk klonen voor families die geen kinderen kunnen krijgen en kloont zijn dochters moordenaar. Dat zorgt voor de nodige bizarre situaties en chaos waarin mensen betrokken raken die in de verste verte niet betrokken zijn.

Vind ik leuk

Eigenlijk gaat mijn kennis over klonen niet verder dan “ik heb ooit iets gehoord over schaap Dolly,” en de onwetendheid op dit gebied maakt me des te nieuwsgieriger. Ik vind het dan ook heel tof dat Guilfoile door het gehele boek een discussie over de ethische aspecten van klonen weet te verwerken zonder dat we erdoor lastig gevallen worden.

Verder is dit een typische murder mysterie in een modern jasje, mede door het kloon-thema, maar ook doordat er een online wereld in verwerkt zit. Beide aspecten maken het verhaal een heel stuk gecompliceerder en daardoor niet alleen uitdagender, maar ook interessanter om te ontrafelen (gevolg: eigenlijk kun je je niet losrukken van dit boek, iets dat je allerminst verwacht had toen je het voor het eerst in je handen had). Ondanks het feit dat dit zeker geen baanbrekende bestseller is, is het verhaal interessant en leest het boek heerlijk weg. Ideaal voor tussendoor of op vakantie.

Vind ik niet leuk

Het is vast geen verrassing meer als je me kent, maar ik vond de wisselende vertellers een beetje vervelend. Ik snap waarom Guilfoile hiervoor gekozen heeft, maar ik vond het niet altijd effectief en af en toe behoorlijk verwarrend.

Daarbij vond ik de Shadow World in het verhaal niet heel geloofwaardig. Zelfs de huidige, meest realistische simulatiespellen komen niet in de buurt bij wat hier beschreven wordt en je gaat mij niet vertellen dat er een online simulatiespel bestaat dat zó realistisch is dat iedere beweging die je in real life maakt ook in het spel te maken is en dat ieder aspect van een individueel leven zo exact nagebootst kan worden. Ik kan er niet over uit en van mijn kant is de geloofwaardigheid in dat aspect dan ook ver te zoeken. Dat neemt niet weg dat ik me prima vermaakt heb met Wicker en blij ben dat Melissa het boek aan mij gaf.

Kevin Guilfoile - Wicker

Lekker lezen

Kevin GuilfoileWicker
ISBN: 9780141021928
Uitgeverij: Penguin Books
Waardering:

2 reacties op “Kevin Guilfoile – Wicker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *