Categorieën
Lekker lezen

Kathryn Stockett – The Help

Zoals wij de bruine en witte pasta van Duo Penotti samen in een pot in de supermarkt zien, zie je in Mississippi totaal het tegenovergestelde. Daarmee bedoel ik niet de twee kleuren pasta in een pot. Wat ik wel bedoel, is duidelijk te lezen in The Help, in Nederland bekend als Een Keukenmeidenroman.

“Adembenemend en betoverend. Ik kon er geen genoeg van krijgen”

Het verhaal

Dit boek vertelt het verhaal van Aibileen, Minny en Miss Skeeter. In het begin ontmoeten we hen apart. Aibileen en Minny werken als hulp bij rijkere, blanke dames. De twee zijn al jaren bevriend en gaan naar dezelfde kerk. Miss Skeeter daarentegen gaat om met de dames waar Aibileen en Minny voor werken. Toch ontstaat er een band en uiteindelijk een vriendschap tussen de drie die letterlijk bloed, zweet en tranen kost. Een vriendschap die eigenlijk niet geaccepteerd wordt, maar uiteindelijk veranderingen teweegbrengt.

Het lijkt alsof The Help één thema centraal heeft staan, maar ook de thema’s rondom vriendschap, ambitie, normen, waarden en traditie zijn erg belangrijk. We lezen een verhaal wat getuigt van doorzettingsvermogen, je durven uit, moed en lef tonen, liefde, prioriteiten stellen, durven veranderen en keuzes durven maken.

Gesigneerd door Kathryn Stockett
Gesigneerd door Kathryn Stockett

Vind ik leuk

Dit boek heeft mij gegrepen en gefascineerd vanaf de eerste bladzijde. Het is geen bloemetjes-en-bijtjes verhaal en sommige stukken maakten mij bijna aan het huilen, iets wat ik nog nooit ervaren heb tijdens het lezen van een boek. Het hoofdthema is heftig, ingrijpend en ik denk niet alleen een belangrijk stukje geschiedenis, maar helaas ook nog altijd realiteit. Dit verhaal heeft mij geïnspireerd en daarom ga ik een vak, relevant aan dit onderwerp, volgen op de universiteit. Daarnaast geeft dit boek mij nog meer moed en hoop om mijn droom na te volgen en waar te maken.

Het verhaal wordt vanuit drie perspectieven verteld: vanuit zowel Aibileen als Minny als Miss Skeeter. Normaal houd ik hier niet zo van, maar het komt dit verhaal absoluut ten goede. De persoonlijkheden met bijbehorende karaktertrekjes van de drie dames worden op deze manier erg duidelijk en we zien ze naar gelang het verhaal vordert, groeien. De schrijfstijl is aangepast op ieder karakter, mede door middel van het gebruik van lokale accenten.

Dit boek moet je gewoon lezen. Ik ben echter wel bang dat de naar het Nederlands vertaalde versie niet zo goed is als de Engelse. Zien we het gebruik van de accenten wel terug? En wat vinden we van de titel? Een Keukenmeidenroman doet mij een luchtig verhaal voor vrouwen vermoeden, wat absoluut niet het geval is. ‘De Hulp’ was in mijn ogen een duidelijkere en correctere vertaling geweest.

Lees dit boek dus vooral in het Engels, de oorspronkelijke taal. Dit verhaal is zo bijzonder, dat je het gelezen moet hebben. Voor mij is dit het meest aangrijpende, indrukwekkende, emotionele en beste boek wat ik tot nu toe gelezen heb.

Lekker lezen

Kathryn StockettThe Help
ISBN: 9780141039282
Uitgeverij: Penguin Books LTD
Prijs: €10,99

Één reactie op “Kathryn Stockett – The Help”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *