Categorieën
Lekker lezen

Jonathan Rosen – Joy Comes in the Morning

Eigenlijk schrijf ik nooit over boeken die ik voor de uni heb gelezen, laat staan als iedereen me vooraf gewaarschuwd heeft dat desbetreffend boek saai, langdradig en moeilijk door te komen is. Met tegenzin begon ik aan Joy Comes in the Morning, waarbij ik precies voor die dingen gewaarschuwd was. Maar al snel snapte ik daar niets van: ik kon dit boek niet meer wegleggen.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Rabbi Deborah Green, die met passie haar beroep uitoefent. Zo gaat ze graag naar het ziekenhuis om mensen daar bij te staan en op een dag komt ze daar de kamer van Henry Friedman in, waardoor haar hele leven in geheel andere banen zal lopen. Banen waardoor ze op kruispunten terecht komt waarbij haar religieuze en persoonlijke overtuigingen op de proef gesteld worden. Het klinkt misschien niet spannend, maar lees vooral verder, want dat was het wel.

Vind ik leuk

Ik verwachtte, mede door de waarschuwingen en voorspellingen van medestudenten, een saai boek waar ik niet doorheen kon komen. In plaats daarvan werd ik al op pagina 8 verrast door rabbi Deborah:

“I understand there have been some problems with . . . fidelity.” At last Rick, waking from his stupor, had snapped at her, “We both have therapists. We’re not looking for another one.” No, dickhead, Deborah thought, you want a spiritual caterer to hand you your wedding on a tray.

Dit was wel het laatste waarop ik geanticipeerd had. Het brak het ijs, want al snel was ik volledig in de ban van Deborah en Lev, hoe hun karakters zich ontwikkelden, de keuzes die ze maakten (of juist niet) en vooral de chemie tussen hen. Zou dat vonkje overslaan? Tegelijkertijd is deze quote een voorbeeld van een situatie waarin blijkt dat een rabbi ook maar een mens is met haar eigen vooroordelen (die later wellicht niet juist blijken te zijn). Joy Comes in the Morning lijkt op het eerste gezicht heel religieus – en dat is het ook wel een beetje – maar het is zeker ook een verhaal over de dagelijkse dingen die we allemaal tegenkomen. Van vooroordelen en vergissingen tot keuzes en harde klappen: alles zit erin, en hoé.

Het boek is namelijk prachtig geschreven en ik vind het moeilijk om te beschrijven wat ik er precies zo prachtig aan vond. Sowieso heeft Rosen een mooie balans gevonden tussen zware en luchtige scènes. Er zijn omschrijvingen van situaties, setting en dialoog die het verhaal tot leven brengen in de zin dat je het ziet gebeuren en er zijn ook genoeg zinnen en woordgrapjes waar we even om moeten lachen door hun droogheid of juist door het onverwachte, zoals in de quote hierboven.

Jonathan Rosen - Joy Comes in the Morning

Het plot neemt een aantal voorspelbare – of in ieder geval, te verwachten – wendingen, maar als het op de echt cruciale momenten aankomt weet Rosen wederom te verrassen met twists die alles behalve voor de hand liggen en hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik dat gevoel kreeg, wat de honger naar verder lezen groter maakte. Vooral het einde van het boek geeft je een leesboost, om nog maar te zwijgen over de spanning die het verhaal met zich meebrengt.

Wat me ook heel erg aanspreekt is hoe het verhaal en de karakters me denkstof gaven over heel alledaagse dingen, maar ook dingen waar ik liever niet over nadenk, zoals de dood. Of dingen waar ik sowieso eigenlijk nooit over nadenk, maar die wel ontzettend belangrijk zijn. Bovendien weet ik dankzij het boek veel meer over het Jodendom, iets dat best handig is als je een vak doet over Joodse literatuur en cultuur in de VS.

Vind ik niet leuk

Soms was het boek iets te somber: zo zijn er behoorlijk wat begrafenissen. Ik geef toe dat die essentieel zijn voor het verhaal, maar dat maakt ze niet ineens vrolijker, ondanks de goede dosis luchtigheid en verfrissing die Rosen in dit verhaal heeft gestopt.

Lekker lezen

Jonathan Rosen – Joy Comes in the Morning
ISBN: 9780312424275
Uitgeverij: Picador
Prijs: €14,99

Één reactie op “Jonathan Rosen – Joy Comes in the Morning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *