Categorieën
Lekker lezen

J.K. Rowling – The Casual Vacancy

Als Harry Potter-fan was ik natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar J.K. Rowlings eerste post Potter-boek en begon ik vol enthousiasme te lezen toen ik de prachtige hardcover editie kreeg voor kerst. In 2012. Het is pas een jaar later dat ik er echt voor ben gaan zitten en mezelf heel hard afvraag waarom ik dit in hemelsnaam niet eerder gedaan heb.

Het verhaal

Barry Fairbrother is een raadsman met een groot en goed hart voor iedereen en vooral voor Pagford en het nabijgelegen the Fields. Zo’n groot hart, dat hij op zijn trouwdag instort en komt te overlijden door de grote lasten op zijn schouders. Vanaf hier begint het echte verhaal pas over het kleine plaatsje met zo veel grote karakters: een verhaal over hoe één persoon, of eigenlijk, één verandering, de levens van zo veel mensen op zijn kop kan zetten.

Vind ik leuk

Eén van de dingen die ik “typisch Rowling” vind, zijn hoe zij die karakters zo eigenzinnig, uniek en dynamisch weet te maken. Vrijwel ieder karakter komt echt tot leven door haar beschrijvingen en vooral door ze geheel eigen karaktereigenschappen te geven – inclusief hun gewoonten, hun bewegingen en hun manier van denken. Hierdoor worden de interacties en dialogen heel interessant, ook omdat Rowling dialect visueel probeert te maken. De dialecten maken de karakters dan ook weer een stuk geloofwaardiger en voegen iets toe aan de thema’s van dit boek: de verschillen tussen rijk en arm, het verleden, de toekomst en nu, en vooral persoonlijke strubbelingen als gevolg van de sociale omgeving. Stuk voor stuk zijn dit onderwerpen waar ik mij mee kan identificeren en die complexe problemen naar voren brengen waar ik soms minder stil bij sta dan zou moeten.

Het boek heeft dus zeker een aantal wijze lessen, maar is absoluut niet suf daardoor. In plaats daarvan leest het heerlijk weg – je merkt amper dat het een pil van 500 pagina’s is. Niet alleen komt dit doordat Rowling zo vloeiend schrijft en haar zinnen mooi klinken, maar ook door hoe het verhaal zelf loopt. Net zo vloeiend als haar schrijven: alles valt precies op zijn plaats op het juiste moment, maar zonder enige voorspelbaarheid. Er zitten veel onverwachte wendingen in en ik werd op alle manieren verrast door de grootsheid van het verhaal en van Rowlings schrijven. Dit boek behoort zeker weten tot één van mijn favorieten; niet omdat het van J.K. Rowling is, maar door het boek zelf.

Vind ik niet leuk

Het formaat van het boek. Dan bedoel ik niet die 500 pagina’s (sterker nog, ik kon er geen genoeg van krijgen!), maar het is nogal een bakbeest om “even” lekker mee te nemen als je naar de universiteit gaat met ook nog je laptop en studieboeken in je tas. Het is zo’n editie die prachtig is voor op je boekenplank – daar mag ‘ie zeker niet ontbreken – maar het is ook de reden waarom het zo lang duurde voor ik hem opnieuw uit de kast viste (en vervolgens in één keer uitlas).

Lekker lezen

J.K. Rowling – The Casual Vacancy
ISBN: 9781408704202
Uitgeverij: Little, Brown
Prijs: €15,49
Waardering:

4 reacties op “J.K. Rowling – The Casual Vacancy”

Ik vond hem ook heel erg goed! Het duurde even voordat ik precies wist wie welk personage nou was. Maar toen ik dat door kreeg, las ik het boek zo uit! Het was inderdaad lekker vlot geschreven. Alleen schrok ik wel een beetje van het einde..

Ja, dat met de karakters had ik ook toen ik de eerste keer begon. De tweede keer heb ik het allemaal even opgeschreven 😛 (ook omdat ik dit boek voor mijn scriptie gebruik). Het einde kwam echt als een klap, die zag ik niet aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *