Categorieën
Lekker lezen

Jeffrey Eugenides – The Marriage Plot

Ik beloof jullie dat dit de laatste keer is dat dit boek aan bod komt. Inmiddels heb ik het uitgelezen en ik moet zeggen dat ik na mijn Halverwege-review flink verrast ben door de wendingen die het verhaal nam (waar ik natuurlijk niets over ga verklappen).

Vind ik leuk

Hoewel ik het vorige keer niet gemeld heb, vond ik The Marriage Plot echt een One Day-sfeer hebben. Niets mis mee, want ik heb genoten van One Day. Maar het leek alsof die sfeer haast bij toverslag verdween na de Halverwege review. De wending die het boek nam gaf het veel meer een eigen identiteit.

Over het verhaal gesproken… Daar ben ik ook heel enthousiast over. Het is niet een typisch studentenverhaal waarbij verdachte vlekken op zwarte jurkjes na een wilde nacht met als souvenir een kater eerste wereldproblemen zijn. Nee, vooral na de tweede helft draait het boek om dingen zoals belangrijke beslissingen nemen (die je leven voor altijd kunnen veranderen), over gezondheid en het gebrek ervan en over liefde.

De titel – The Marriage Plot – doet vermoeden dat het boek alleen maar over liefde gaat, en in zekere zin is dat ook zo, maar Eugenides doet dat vooral door al die andere dingen die belangrijk zijn eruit te pikken. Ik kan nu niet te veel zeggen, anders verklap ik misschien dingen die je nog helemaal niet wilt weten. Hoe dan ook, petje af voor Eugenides. The Marriage Plot is een boek met diepgang, maar dat wegleest als een vlotte chicklit (zeg ik, terwijl ik praktisch nooit chicklits lees). Een aanrader? Ja! Toch heb ik ook nog iets te klagen.

Vind ik niet leuk

Dat de titel zoiets anders doet vermoeden. De flaptekst gaf me het idee dat Madeleine’s scriptie over marriage plots in literatuur een belangrijke rol in het verhaal speelt, maar de scriptie valt te verwaarlozen. Ik dacht ook meer aan driehoekverhoudingen en andere ingewikkelde liefdessituaties, maar ook dat valt allemaal wel mee (ik verwachtte een overdosis namelijk). De titel dekt voor mij niet helemaal de lading van het boek.

Lekker lezen

Jeffrey EugenidesThe Marriage Plot
ISBN: 9780007460496
Uitgeverij: HarperCollins
Prijs: €8,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *