Categorieën
Kijkvoer

Italy: Love It or Leave It

Als ik aan Italië denk, dan denk ik aan mijn favoriete keuken en de prachtige landschappen die ik bij Jamie’s Italy voorbij zie komen. Waar ik nooit bij stil sta, is het echte Italië achter dat heerlijke eten en die mooie taal. Gustav en Luca maakten deze docutrip naar het betoverende van Italië.

Het verhaal

Gustav Hofer en Luca Ragazzi wonen in Rome. Wij denken gelijk aan het Colosseum, de Trevifontein en ga zo maar door. Zij denken vooral aan hun vrienden die vertrokken zijn naar Berlijn, Londen en Barcelona. Gustav vindt het tijd om ook te verhuizen, weg van het Italië dat zich op drijfzand lijkt te begeven. Italië is, volgens Luca, een land met passie en betrokken, hardwerkende mensen. Dit is precies wat hij Gustav wil laten zien, en voordat ze de knoop doorhakken om al dan niet in Italië te blijven, stappen ze in een oud Fiatje 500 en crossen zes maanden dwars door Italië, op zoek naar dat wat Italië zo betoverend maakt voor toeristen en buitenlanders, maar wat de Italianen zelf niet meer zo raakt. Zo gaan ze zelfs bij George Clooney op bezoek om hem te laten zien waar echte koffie vandaan komt…

Vind ik leuk

Toen ik de trailer zag, was ik al weg van het Fiatje. Het deed me gelijk aan Italië denken en wat mij betreft hadden ze geen betere auto kunnen kiezen voor deze roadtrip (ik bedoel, een Ferrari is ook Italiaans, maar lang zo comfortabel niet). De 500 was de rode draad van de film, net als de animaties die ertussendoor zaten. Helemaal in mijn stijl, dus dat scoort zeker wat pluspunten, net als het feit dat de documentaire niet alleen over nu gaat, maar ook mooie beelden van toen laat zien.

Wat me het meest aansprak, was de eerlijkheid van de film. Gustav en Luca lieten mensen en gebeurtenissen zien zoals ze werkelijk waren en ineens had ik mijn roze spaghettibril niet meer op. Zo was er een scène waarin Gustav en Luca samen de was opvouwen. Was ik er eerst van overtuigd dat ze gewoon twee beste maten waren, zo laat die scène subtiel doorschemeren dat hun vriendschap veel verder gaat dan dat. Dat verweven ze met de politieke situatie waarbij homoseksuele koppels niet als gelijk worden gezien in Italië. Het is een mooie en tegelijkertijd verdrietige scène die dingen niet mooier, maar ook niet erger leek te maken dan het in werkelijkheid is, iets dat voor de gehele docu opging.

Vind ik niet leuk

Waar Argo een ontzettend sterke verhaallijn had, zo mist Italy: Love It or Leave It die een beetje. De documentaire en roadtrip zelf zitten prima in elkaar, maar de aanzet voor de trip is niet de meest originele of sterke ooit bedacht. Wat ik ook minder vond was dat niet alle beelden stabiel waren. Natuurlijk snap ik dat er geen miljoenenbudget voor deze film was en dat de mogelijkheden met een HD Cam beperkt zijn, maar toch stoorde ik me er soms aan.

Zien?

Ik heb me mee laten voeren met het charmante Fiatje en gezien dat Italië meer is dan verrukkelijke pastasauzen en buffelmozzarella. Ergens wist ik dat natuurlijk wel, maar het zien heeft echt iets met me gedaan en ik heb dan ook heel veel respect voor de Italianen. Als je hoopt op een lasagne van prachtige landschappen, cultuur en koffie, dan zit je goed. Maar vergeet niet dat deze docu heel eerlijk is en echt je ogen kan openen, iets waar ik veel waardering voor heb. Italy: Love It or Leave It is dus niet alleen lekkere wijn en samenzijn. Nee, het is Italië. De documentaire is vanaf 22 november 2012 te zien in Amsterdam, Den Haag, Hilversum, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

2 reacties op “Italy: Love It or Leave It”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *