Categorieën
Kletsen met

Interview: Imme, model met een missie

Interview: Imme

Op zeventienjarige leeftijd, als Imme Visser net model is, krijgt ze al te horen dat ze moet afvallen. Haar heupen zijn immers een paar centimeter te breed en dat kan echt niet als je fashionmodel bent. Braaf volgt ze dieet na dieet, tot ze op een dag voor de spiegel staat en haar dunne benen ziet. “Toen dacht ik: nee, het is genoeg. Mijn lichaam kan niet verder, ik wil mijn energie terug en ik ben ook echt superbitchy tegen iedereen.” Dat is waar Imme’s verhaal pas echt begint.

De 22-jarige Imme is bijna afgestudeerd en parttime curvy model. Soms vindt ze dat een beetje gek: “Het voelt gewoon alsof ik dan zeg: ‘Hoi, ik ben Imme en ik ben heel mooi’ omdat het een soort label op mij plakt.”

Hoe ze in het wereldje rolde

Het begon allemaal op een forum in een modellentopic waar toevallig ook een fotografe zat, die Imme vroeg voor een shoot. “Ik was net zeventien, maar op die foto’s lijk ik echt veertien en heel bang. Ik vond het ook eng want ik wist niet wat ik moest doen of hoe ik moest poseren toen er werd gezegd: ‘Ga maar staan, doe maar iets.’” De fotografe had contacten met bureaus en stuurde Imme door.

101 centimeter en een personal trainer

Voordat ze bij haar eerste bureau terechtkwam was Imme al eerder bij een bureau geweest. Daar zeiden dat haar heupen van 101 centimeter echt niet konden. Het nieuwe bureau dacht echter dat het niet aan Imme’s bouw lag, maar dat het gewoon vet was dat er wel af kon. Ze kreeg een personal trainer en zou op de site gezet worden zodra haar heupen iets minder centimeter waren. Toentertijd studeerde Imme in Nijmegen en stapte trouw in de trein naar Amsterdam om te trainen, waarover ze enthousiast vertelt: “Het was heel leuk omdat hij me aanmoedigde waardoor ik niet wilde opgeven. Al het sporten daarna was vrij nutteloos doordat er niemand was om me te motiveren. Maar toen ik met mijn personal trainer trainde had ik op de één of andere manier zo veel motivatie en kon ik alles aan.”

Koolhydraatvrij: “Vies en vullend”

Langzaam viel Imme af en bleef uiteindelijk op 95 hangen terwijl 90 het vereiste was voor fashionmodellen. Er werd besloten dat ze op een koolhydraatvrij dieet ging. Imme trekt een vies gezicht als ze vertelt over de eiwitshakes. “Dat was zó vies en vullend, dus ik verving de shakes al snel door vlees en ei, ook bij het ontbijt. Ik werd daar heel misselijk van en mijn energie verdween. Ik mocht zelfs geen fruit eten, maar mijn moeder gaf me soms toch stukjes appel.” Imme hield dit een maand vol en had geen vet meer over: 94 leek haar eindpunt te zijn.

De shoot op de dag dat Imme zichzelf echt zag

Toen kwam het moment dat ze zichzelf in de spiegel zag en er genoeg van had. “Ik was superbitchy en chagrijnig tegen iedereen. Mijn ouders waren zo van: ‘Wat gebeurt er met ons kind?’ Ik lag namelijk alleen maar op de bank de hele dag niets te doen, want ik was inmiddels ook gestopt met mijn studie.” Dat was in 2009, toen er nauwelijks markt was voor plus-size modellen. Pas twee jaar later was daar opeens Crystal Renn op de catwalk en kwam de plus-size markt langzaam op gang.

Van fashion naar curvy

“Ik weet dat ik niet plus-size ben. Ik ben altijd al in-between geweest en daarom heb ik een periode gehad dat ik dacht klaar te zijn met de modellenwereld. Toch miste ik het en besloot ik weer te shooten op eigen houtje. Na wat mailtjes kwam ik terecht bij een bureau dat in eerste instantie ook wilde dat ik af zou vallen, maar uiteindelijk veel opties voor mij kreeg waardoor ik gewoon mocht blijven zoals ik was. Die mensen waren heel lief en promootten mij als een soort topmodel, maar gingen jammer genoeg failliet. Daarna kwam ik bij mijn een-na-laatste bureau terecht, met ook een heel lieve eigenaresse die normaal en leuk was, niet zo’n ‘modemens,’ zeg maar. Zij probeerde mij te promoten met mijn eigen maten.”

Geen fashion of plus-size, maar curvy

Imme’s curvy bureau geeft haar nog meer de kans om zichzelf te zijn: “Niet plus-size in de zin dat het gelijk zo commercieel en Duits wordt, maar curvy op een fashionable manier. Kunstzinnig en vrouwelijk, een tussenweg. Het leuke aan fashion vind ik dat je kunst maakt met een team van mensen en een verhaal vertelt. Je poseert in elkaar gedoken en maakt gekke hoeken met je lichaam. Plus-size is echter veel rechtop staan, schouders naar achteren en vooral: lachen. Best moeilijk en uitdagend, want ik lach niet heel vaak met mijn mond open. Daar sta ik dan met mijn trillende kaken,” vertelt Imme terwijl er een glimlach om haar mond speelt.

Omgekeerde wereld

“Het is haast een omgekeerde wereld. Voorheen keek ik in de spiegel naar wat eraf moest, terwijl ik nu haast sta te juichen om mijn rondingen. Hiervoor deed ik er vier jaar over om buitenlandse bureaus te overtuigen en nu heb ik binnen twee weken vier buitenlandse bureaus die heel enthousiast zijn. Ik heb nu dan wel weer een te ‘fashion’ hoofd, want commerciële meisjes zijn vaak blonde lachebekjes terwijl ik rood haar heb, wat best moeilijk is. Daar zit ook wel een soort trots achter. Ik voel me alsof ik de eerste lichting ben van een nieuwe generatie curvy modellen die net als fashionmodellen kunst maken. Al die tijd dacht ik: ‘Eh, ik kan dit heus wel met mijn lichaam!’ en nu kan dat eindelijk een beetje. Dat ik een ander label heb maakt niet uit.”

Ideaalbeeld

Het ideaalbeeld binnen de modewereld bestaat uit maten. Tegenwoordig, vertelt Imme, wordt er voor de heupen vaak zelfs 85 gevraagd. “Die maten vind ik veel te ver gaan, maar het BMI vind ik ook onzin. Sowieso is gewicht maar een willekeurig getal en daarbij zijn er ook genoeg meisjes die van nature dun zijn.” Ik vraag haar of ze denkt dat modellen een ideaalbeeld creëren. “Niet per se, mensen kijken niet zozeer naar het lichaam van modellen, maar naar de kleding die zij showen en het totaalplaatje. Ik denk dat vooral actrices het ideaalbeeld vormen. Zij krijgen meer media-aandacht dan modellen en geven meer interviews, waardoor mensen zich sneller kunnen identificeren met de actrice. Mensen denken eerder: ‘Ik wil alle films met actrice A zien,’ dan dat ze iedere shoot van een bepaald model gaan bekijken. Eigenlijk is het een beetje het 2D-model op de foto versus real life 3D-actrices in de film of serie. Het gekke is dat we toch weer te maken hebben met het kip en ei-verhaal, want actrices leven ook een ideaalbeeld na.”

We denken allebei even na. Toch vraag ik me af of plus-size modellen het ideaalplaatje dat de media schetst realistischer maakt volgens Imme. “De categorie plus-size is iets nieuws en vult eigenlijk alleen maar het plaatje aan dat de modewereld uit extremen bestaat. Bovendien staat er een extra label bij: zij is geen model, maar plus-size.”

De catwalk

Dat Imme tijdens haar rustige periode het modellenwerk miste, zegt al genoeg over haar passie, maar natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen. Zo is Imme niet zo’n fan van de catwalk: “Ik ben echt een sukkel met hakken. Vooral bij fashion zijn het de allerdunste en allerlangste modellen op de allerhoogste hakken. Als je op platte schoenen mag lopen is het wèl heel leuk met alle adrenaline; dat je achter de schermen staat en iemand je gewoon erop duwt en lopen maar. Je weet wel, zo’n supergehaast persoon die in zo’n oortje roept: ‘Oké, staat iedereen goed? Volgende!’ En dan de chaos backstage, waar iedereen struikelt over schoenen en kleren, dat is best spannend.”

Freubelen

Of het nu voor een show of shoot is, er wordt altijd aan het model gefreubeld. “Wat ik niet zo fijn vind is haar. Mijn haar is lang, dik en eigenwijs. Stylistes willen altijd krullen, opkammen of een afro. Soms duurt alleen het haar al drie uur en dat doet regelmatig flink pijn. Eén keer heb ik gehuild omdat ze een soort sponzen onder mijn haar deden terwijl het al superstrak zat. Daarna had ik echt Beatrixhaar. Make-up vind ik wel altijd fijn, met allemaal crèmepjes enzo, maar dat haar…”

Een samenzwering

Het fijnste van haar werk vindt Imme shoots op locatie. “Dan zit je in een café make-up te doen met allemaal mensen die naar je staren. Het voelt als een kleine samenzwering.” Haar leukste shoot was op het strand op een lenteachtige dag met een zonnetje. “Ik was daar met een ander model en we hadden allebei zo’n witte badjas aan, heel overdreven glamorous en de mensen waren zo ontzettend leuk. Het gaat echt om de mensen.”

Toekomst

Imme hoopt vooral dat er een grotere curvy markt komt, maar hoe het voor haar gaat lopen, weet ze nog niet. “Ik zie wel. Ik ben zo goed als afgestudeerd en wil freubelen met mijn leven, kijken wat er komt. Vrijheid en model zijn past daar heel goed bij omdat je nooit hetzelfde doet of weet wat je kan verwachten. Het is heel onzeker en dat vind ik ook wel weer spannend, plus ik wil graag eindelijk eens reizen.” Voor Imme is het duidelijk: model zijn kan niet iedereen, maar kun je wel met iedere maat. En dat is wat ze wil laten zien in haar shoots, nu en in de toekomst.

Meer?

Imme’s Facebookpagina, waar je talloze shoots kunt bekijken.
Imme’s eigen website, waar ze haar andere passie, schrijven, uitoefent.
Imme op Healthy Is the New Skinny, waar ze schrijft over model zijn en onderwerpen als ideaalbeeld.

Fotografiecredits

Michel Zoeter (ongeveer 2008)
Anouk  Morgan (begin 2009)
Gareth Rhys (begin 2011)
Rutger van der Bent (2011/2012)
Tine Schoemaker (curvy, 2012)
Imme’s vriend (vakantie 2012)

5 reacties op “Interview: Imme, model met een missie”

Leuk artikel! Imme is inderdaad een prachtige meid. Toch is het bizar hoezeer wij (Westerse lezers) beïnvloed worden door het modebeeld waarin graatmagere modellen de scepter zwaaien. Mijn eerste reactie op een van de foto’s was: ‘Goh, ze heeft best stevige bovenarmen.’ WAT?! Wat dacht ik daar? Stevige bovenarmen? Dat heeft ze helemaal niet! Maar toch dacht ik het voor een halve seconde. Waarschijnlijk omdat de armen van de meeste modellen nauwelijks meer zijn dan bot met een velletje huid eroverheen. Want ik vind Imme prachtig, gezond en inspirerend. Helemaal niet stevig. Er zouden veel meer curvy modellen moeten zijn.

Ontzetten leuk intervieuw,wat fijn dat de uitdrukking curvy is uitgevonden en dat ook nog in de modellen wereld, hadden ze veel eerder moeten doen,accepteer je lijf zoals het is en maak dan wat moois van je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *