Categorieën
Prinsessendingetjes

Het probleem van de poedellook

Het probleem van de poedellook

Welk meisje wil nu niet zijdezachte, gezonde lokken met een fantastische glans, een volumineuze bos zonder pluis en ongehoorzame plukken? Om dat doel te bereiken wassen we ons haar trouw met schuimende shampoos en verzorgende conditioners. Laten die twee producten nu net twee van de grootste problemen bevatten die pluis veroorzaken.

Een kleine scheikundeles over SLS

Grote kans dat één van de eerste ingrediënten op de fles van jouw favoriete shampoo Sodium Lauryl SulfateSodium Laureth Sulfate of Sodium Acetyl Sulfate is, of wellicht één van de anderen in de sulfatenfamilie: Ammonium Lauryl Sulfate en Sodium Myreth Sulfate. SLS zorgt voor schuim wanneer je je haar wast, is de belangrijkste reiniger en tevens één van de redenen dat supermarktshampoo en de shampoos bij drogisterijen zo betaalbaar zijn: het is namelijk een heel goedkope stof.

Pluis in 2008 en 2009

Pluizig, droog en breekbaar haar in 2008 en 2009

Vaatwasmiddel vs. shampoo

Als je nu de fles vaatwasmiddel erbij pakt en de ingrediëntenlijst bekijkt, zie je daar precies hetzelfde ingrediënt staan. In feite was je dus je haar met hetzelfde middel als waar je die aangekoekte koekenpan mee schoonmaakt. Je haar is helemaal niet opgewassen tegen zo’n agressieve stof. Het wordt er weliswaar schoon van, maar verliest alle vocht en zal dus veranderen in een pluizige bos dof haar.

Wat SLS precies doet

Misschien heb je steil haar en herken je dit helemaal niet. Dat kan heel goed kloppen, want steil haar is doorgaans van nature veel beter gehydrateerd dan een bos krullen en houdt beter oliën vast. Bovendien zijn krullen meestal poreuzer, wat betekent dat de individuele haren een soort van openstaande schubben hebben, terwijl ze van nature platter horen te liggen. De sulfaten trekken hier in en onttrekken het haar van vocht en de hoofdhuid van natuurlijke oliën. Deze sulfaten zijn namelijk zogenaamde surfactants, stoffen die erg goed zijn in het tegengaan van vet. Niet voor niets werkt vaatwasmiddel als een wonder op vette borden en pannen. Het resultaat is vaak een typische poedellook: haar dat pluizig, droog en breekbaar is.

Crappy cones

Misschien heb je krullen en herken je je hier ook niet in, omdat je conditioner gebruikt. Conditioners functioneren meestal als moisturizers om je haar te hydrateren of als anti-klit, zodat je zijdezacht haar zult hebben als je uit de douche stapt. Waarschijnlijk is dat ook het geval, maar ook conditioners hebben een nadeel: ze bevatten meestal siliconen of cones. Het goede nieuws is dat deze niet direct schadelijk zijn, maar jammer genoeg is er een grote groep cones die niet wateroplosbaar is. Ze blijven als een soort jasje om je haren en haarwortels zitten en je krijgt last van build-up. De oplossing? Je raadt het waarschijnlijk al: een sulfaatshampoo.

Cirkel

Op deze manier blijven we eigenlijk in een cirkeltje rondgaan: we gebruiken een sulfaatshampoo om van die cones af te komen en gebruiken vervolgens weer een conditioner met die vervelende cones om ons haar er weer mooi uit te laten zien na de sulfaatshampoo. De basis van het probleem van de poedellook zit hem dus in siliconen en sulfaten, maar wat kun je eraan doen?

Sulfaatvrije shampoos

Om te beginnen kun je op zoek gaan naar sulfaatvrije shampoos, want die zijn er! Vaak schuimen ze iets minder dan je gewend bent, maar gelukkig is dat schuim toch niet wat ons haar schoonmaakt. Sterker nog, de kunst zit ‘m in het liefdevol masseren van de hoofdhuid met je vingertoppen na het aanbrengen van de shampoo. Door de wrijving zal al het vuil loskomen en kun je het gemakkelijk uitspoelen, zonder je haar te beschadigen. Deze sulfaten kun je, net als de eerder genoemde sulfaten, beter vermijden:

  • Sodium Laureth, Myreth, Lauryl Sulfate
  • Ammonium Lauryl en Laureth Sulfate
  • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
  • TEA Lauryl Sulfate
  • TEA-dodecylbenzenesulfonate
  • Sodium Alkylbenzene Sulfonate
  • Ammonium of Sodium Xylenesulfonate

Milde surfactants

Bovendien zijn er shampoos die milde surfactants bevatten die je haar niet zullen beschadigen zoals sulfaten dat doen. De onderstaande surfactants zullen je dan ook geen poedellook bezorgen.

  • Sodium cocoyl sarcosinate
  • Sodium lauryl sulfoacetate
  • Sodium myreth sulfate
  • Sodium Xylenesulfonate
  • Sodium methyl cocoyl taurate
  • Disodium laureth sulfosuccinate
  • Cocamidopropyl betaine
  • Coco betaine
  • Cocoamphoacetate
  • Cocoamphodipropionate
  • Disodium cocoamphodiacetate
  • Disodium cocoamphodipropionate
  • Lauroamphoacetate
  • Sodium cocoyl isethionate
  • Decyl glucoside
  • Sorbitol

Cone-loze conditioner

Daarnaast is het belangrijk om over te stappen op een conditioner die wateroplosbare of, beter zelfs, helemaal geen siliconen bevat zodat je geen last zult hebben van build-up. De vuistregel om siliconen te vermijden is door te zoeken naar ingrediënten met –cone. Er zijn echter een aantal cones die wateroplosbaar zijn en die je dus gewoon kan gebruiken. Meestal zijn dit cones met PEG of PG ervoor. Staat dit er niet bij, dan kun je de conditioner beter mijden. De onderstaande cones zijn wateroplosbaar en zullen geen problemen opleveren.

  • PEG-8 (of hoger) Dimethicone
  • Bis-PEG-8 (of hoger) Dimethicone
  • Bis-PEG-8/PEG-8 Dimethicone
  • Bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane
  • PEG-8-PG-coco glucoside dimethicone
  • Dimethicone PEG-X phosphate
  • Dimethcione copolyol

Voor en na de kapper in 2012

Voor en na de kapper (2012)

Mijn ervaring

Door op deze dingen te letten kan je haar enorm vooruitgaan. Ik gebruik al een paar jaar alleen maar (natuurlijke) shampoos en conditioners die geen sulfaten of siliconen bevatten en sindsdien ziet mijn haar er niet alleen gezond uit, maar is het ook werkelijk gezond. Het is niet droog meer, pluist op normale dagen nauwelijks en heeft haar natuurlijke veerkracht weer terug. Jammer genoeg gebruikt mijn kapper wel sulfaten en siliconen, iets dat ik direct merk. Na een bezoekje aan de salon kom ik altijd thuis met droog, pluizig haar en een jeukende hoofdhuid. Daarom heb ik op een gegeven moment besloten om alleen maar natuurlijke producten te gebruiken. Voor mij geen chemische dingen meer op mijn haar en huid. Mocht je geen idee hebben waar je in Nederland moet beginnen, dan zijn hier een aantal opties:

Curly Girl

De wetenschap over sulfaten en siliconen zijn de theorie achter Lorraine Massey’s Curly Girl methode. Zij gaat nog een stap verder om krullen hun natuurlijke kracht terug te geven door middel van no poo, waarover de volgende keer meer! Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen; aan het eind van de serie komt er een artikel met alle bronnen en links op een rijtje.

Zonder sulfaten en siliconen: zo kan het ook

Zonder sulfaten en siliconen (vandaag)

13 reacties op “Het probleem van de poedellook”

Blij dat je er iets aan hebt! Ik ben bezig met een serie over haarverzorging, specifiek krullen 🙂 Er is zo veel info maar vooral zo weinig bekendheid in Europa/Nederland, dus leek mij een mooie gelegenheid.

Briljant Laura ! Ik verbaas me altijd over dat gepluis!
Of ik daadwerkelijk overstap op andere producten weet ik eerlijk gezegd niet, dat is afhankelijk van mijn financiele situatie (erg eigenlijk)…. Maar ik weet nu wel waar dat toch vandaan komt !!

Ik ben ook sulfaten en cones vrij, zoals ze dat dan zo mooi zeggen 😉 Ik gebruik wel een serum met cones, maar nooit in mijn conditioner want dan wordt mijn haar een plakkerige ellende.
Ik heb wel heul steil haar, maar ook voor mij werkt het heel goed. Wat ik ook doe is CWC wassen (dus conditioner op de lengtes, shampoo op de hoofdhuid, uitspoelen, en dan weer conditioner op de lengtes). Ik heb nogal lang haar, dus dat werkt heel goed voor mij.

Even over dat financiële:
Als je toch sulfaat- en siliconenvrij wil gaan maar met eenzelfde budget als dat je nu doet:
Ik ben super fan van de shampoo van The Bodyshop (lijkt in eerste instantie ook ietswat duurder dan supermarktshampoo, maar je doet er zooooo veel langer mee) en op vlak van conditioners van Inecto conditioner of Yes to Cucumbers.
Inecto vind ik in België bv bij Kruidvat dus waarschijnlijk in Nederland ook wel ;), geen idee waar je Yes to Cucumbers in Nederland vindt.

Inecto en Yes to Cucumbers kan ik bij De Tuinen krijgen 🙂 Overweeg om de Yes to Cucumbers shampoo te proberen wanneer mijn huidige op is. Zou héél veel schelen qua prijs, haha. Thanks voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *