Categorieën
Lekker lezen

Herman Koch – Het Diner

Op het eerste gezicht lijkt dit een normaal avondje uit. Maar een diner met de mogelijk aanstaande premier is op zichzelf al niet zo gewoon. Het dilemma echter waarover gesproken moet worden deze avond, is moordend. Letterlijk.

“Deze leg je niet zo één, twee, drie weer weg”

Het verhaal

Dit boek vertelt het verhaal van Paul. Paul, op zijn beurt, vertelt niet alleen zijn eigen verhaal, maar vooral dat van zijn zoon. We lezen stukken over het heden, waar we kennismaken met zijn vrouw Claire, zijn broer Serge en schoonzus Babette. Paul neemt ons ook mee terug in de tijd, zodat we zijn zoon Michel leren kennen. En veel belangrijker, de geschiedenis waar het allemaal om draait.

Want wat doe je als je je zoon voor het eerst op televisie ziet? Nee, niet in een programma als €˜Popstars€™ of €˜Idols€™, maar in Opsporing verzocht€™? Als blijkt dat jouw zoon medeplichtig is aan een misdrijf, samen met zijn neef? Het is de bedoeling dat tijdens het diner hierover gesproken wordt, maar Koch weet dit cruciale gesprek tot het laatste moment uit te stellen. Langzaam werkt hij naar een climax toe, waardoor ik het boek niet weg kon leggen. Ik wilde meer en meer weten. Wat hadden Michel en zijn neef gedaan? Waarom? Wat gaat er met ze gebeuren?

Vind ik verrassend

Natuurlijk wil ik niets verklappen, want dat zou zonde zijn. Dit boek is verrassend en op een verfrissende manier geschreven. Koch is direct en maakt de hoofdpersonen herkenbaar. Er wordt niet om woorden als godverdomme€™ heen gedraaid en dat maakt het een stuk realistischer. Zijn taalgebruik is duidelijk en toegankelijk voor een groot publiek.

Als ik de blauwe kaft met rood-oranje kreeft zie, is mijn eerste gedachte: eten! Er zijn leuke passages over de gerechten die geserveerd worden, wat zorgt voor afwisseling en tegelijkertijd een bepaalde spanning creëert. Maar dit verhaal draait uiteindelijk niet om eten, maar om de loyaliteit van de ouders. Dit boek is een meesterstuk, geschreven als geen ander. Een absolute aanrader.

Lekker lezen

Herman KochHet Diner
ISBN: 978904143680
Uitgeverij: Anthos
Prijs: €12,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *