Categorieën
Notities

Halfverjaardag Schrijfmeisje.nl

Hiep hoera (een hele verjaardag zou ‘hiep hiep’ of ‘hieperdepiep’ zijn)! Schrijfmeisje.nl is alweer een halfjaar online. Zes maanden lang heb ik geprobeerd iedere dag een blogje te schrijven, zelfs al was dat niet het oorspronkelijke plan. Om deze eerste halfverjaardag te vieren, heb ik zes weetjes over Schrijfmeisje.nl!

Meest bekeken blogposts

Weet je nog dat ik Daniella een beetje afzeek? Sowieso doen de ‘Echte Meisjes’ artikelen en die over types als Barbie het behoorlijk goed. Panty’s, benen en boobies zijn ook in trek. Dit is de top negen meest bekeken blogposts.

 1. Daniella moet maar niet op zoek naar zichzelf
 2. Over mij
 3. Waarom iedere vrouw panty’s zou moeten dragen
 4. Echte meisjes en een berg talent
 5. Walnoot tortellini
 6. De ondertiteling in Barbie’s Bruiloft
 7. Waarom boobies fijn zijn
 8. Melkfles of geen melkfles: Bloot met die benen
 9. Wat je kunt met Engels

Hoe mijn blog gevonden wordt

Ik hoop altijd op rare, onverwachtse zoekwoorden. Helaas is nummer één ‘Laura Kaai.’ voorspelbaarder dan dat kan je het niet hebben. De andere zoekwoorden verklaren mijn populairste posts. Als je dit zo ziet zou ik eigenlijk mijn focus moeten verschuiven naar boobies en Echte Meisjes…

 1. laura kaai
 2. danielle beauty en the nerd
 3. daan de amerikaan
 4. barbies bruiloft
 5. schrijfmeisje
 6. boobies
 7. britt dekker
 8. daniella beauty and the nerd
 9. lelijke babynamen

Vers van de pers

Het kopje linksboven de meest recente posts is heel letterlijk: bijna alle posts zijn zo vers van de pers, dat ik ze meestal op de ochtend zelf en een enkele keer de avond ervoor geschreven heb. Eigenlijk kom ik er nooit aan toe om een dagje te bloggen en zo voor de hele week vooruit te plannen. Sowieso was mijn idee – toen ik begon – om iets te plaatsen wanneer ik iets te vertellen had. Maarja, dagelijks bloggen is best verslavend. Een dagje moeten overslaan vind ik dan ook niet leuk. Ik heb trouwens niet een bepaalde setting nodig om te schrijven. Slechts wat inspiratie en beeldmateriaal, dan komt het goed. Muziek is eerder een boosdoener dan inspiratiebron. Voor ik het weet – Para-para-paradise – typ ik een stuk van de songtekst in de blogpost. Dat dus.

Header

De header heb ik dus niet zelf gemaakt, maar is getekend en geschilderd door Tove, één van mijn beste vriendinnetjes. Ieder element in de header representeert een stukje van mij. Zo is het meisje bijvoorbeeld gebaseerd op – je raadt het al – mij. De MacBook Air slaat op mijn Air, die ik overal mee naartoe sleep. De collegezalen, mijn ouders, noem het maar op. Het paarse kopje staat voor de vele liters thee die ik in de winter drink (en soms ook in de zomer gezien Nederland niet altijd èchte zomers heeft). Die stapel boeken ligt meestal naast mijn laptop, al zijn het vaker studieboeken dan fijne leesboeken (ik weet best dat je een boek altijd leest, maar je snapt wat ik bedoel). Het onderste boek is één van mijn meest gelezen anthologies, The Anthology of Theory and Criticism. Overigens niet de leukste – die Derrida kan me een partij zeuren, en de tekst over Cyborgs maakte me eerder melig dan dat ik er iets van opstak. Dan is er nog de zwarte kat. Spreekt voor zich, denk ik.

Tijdmachine: Tien jaar geleden

Met mijn halfjaartje Schrijfmeisje.nl ben ik in de blogwereld natuurlijk nog net zo kersvers als de posts die ik dagelijks schrijf. Maar dat betekent niet dat ik op 6 februari pas begon. Ooit, lang, lang geleden (hoor mij nu) maakt ik een blog aan op Kindertent, ergens rond 2001 á 2002. Na de overstap naar het professionelere Kinderlines, besloot ik het echt groot aan te pakken: web-log.nl! Daar maakte ik mijn eigen website over Mary-Kate en Ashley Olsen, waar ik groot fan van was. Photoshop was te duur, dus ik ging druk in de weer met Photofiltre en maakte zo mijn eigen header en ‘grafische elementen.’ De tekst was uiteraard heel origineel geschreven: ik parafraseerde andere teksten. Eigenlijk een soort van verkapte plagiaat, maar ik zat in groep 8 of de brugklas, dus wat wil je? Toen hoefde ik nog geen plagiaatverklaring bij mijn teksten te doen zoals nu op de uni. Ik heb nog met Freewebs gewerkt (met nóg mooiere, eigen gemaakte elementen) en uiteindelijk zelfs een .tk en later een .nl.tt-adres aangemaakt. Olsen-sissies.tk: de originaliteit spatte er vanaf.

Daarna bleef het een tijdje stil, maar toen het weer ging kriebelen, stapte ik over op blogspot.com. Dit keer bedacht ik me dat het leuk zou zijn om over mezelf te bloggen (want ik ben zo’n celeb). Geen plagiaat dus. Dat hield ik kort vol en weer viel er stilte. Twee jaar geleden, na de schouderoperatie, verveelde ik me rot en ik begon weer. Maar door het revalideren maakte ik weinig mee en toen ik begon met mijn nieuwe (huidige) studie, verslofte mijn blog. Weer. Afgelopen zomer liep ik fulltime stage bij Ze.nl, en de kriebels (grappig: één van mijn blogs heette Cosquilleos, Spaans voor kriebels) kwamen weer. Sinds november ben ik bezig met het concept, de lay-out, noem maar op. Maar pas toen de naam bedacht werd, kwam Schrijfmeisje.nl tot leven. Nu ben ik er nog steeds, bijna dagelijks. En dat gaat zo blijven.

Taal

“Waarom schrijf je niet in het Engels? Je studeert dat toch?” Ja, en dat betekent dat mijn Nederlands er niet beter op wordt. Ik bedoel, iedereen wordt ondergedompeld in Engels. Denk eens aan de muziek die je luistert, de tv-series, films en andere programma’s op je televisie.  Bovendien adem ik Engels. Dat staat straks ook op mijn Bachelor- en later, ‘als ik groot ben,’ op mijn Masterdiploma. De kans dat ik ook werkelijk in het Engels kan gaan schrijven? Klein. Bovendien vind ik niets zo ergerlijk als een blog ‘fol met vouten.’ Kan ik nog zo veel met Engels bezig zijn, Nederlands blijft mijn moedertaal en daarin schrijf ik net iets foutlozer. Daarom ben ik voor Nederlands gegaan: zoda ik straks nie van da halfbakke Neelands schrijf, maar er creatief mee kan spelen. “Ja, maar dan loop je wel een groot publiek mis.” Ach, wat ik nog niet heb, kan ik ook niet missen.

9 reacties op “Halfverjaardag Schrijfmeisje.nl”

Ik heb nog nooit op kindertent gezeten, en met kinderlines kon ik niet goed uit de voeten. Maar daar heb ik wel eens een fake-account gehad van de 8-jarige (uhmmm geen idee hoe ik mezelf toen noemde). De eerste achtjarige die foutloos nederlands schreef, haha.

Maar goed, gefeliciteerd met je eerste halfjaar. Nu maar duimen dat je hier nog lang blijft posten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *