Categorieën
Studie

Geslaagd met een gouden randje

We roepen al snel dat we “geslaagd zijn.” Zaterdag nog, bijvoorbeeld. Ik ging op pad voor een mooie sollicitatie-outfit en stond een half uur later buiten met ook werkelijk een nieuwe, professionele look in mijn tasje. Geslaagd dus, en dan diezelfde middag ook nog eens bijna alle badkameraccessoires vinden… De ironie wil dat ik ’s avonds ontdekte ècht geslaagd te zijn, en hoe, want hier had ik nooit van durven dromen.

Alles om af te studeren

Het is de afgelopen maanden ongebruikelijk stil geweest op Schrijfmeisje; ik was druk met mijn fulltime stage bij Nationale Opera & Ballet, het stageverslag en, met mijn afstuderen in zicht, natuurlijk ook al met solliciteren. Met pijn in mijn hart moest ik dus keuzes maken en het bloggen even laten, maar het was niet voor niets: vorige week dinsdag leverde ik mijn allerlaatste verslag in en zou ik voor de laatste keer wachten op een cijfer, om voor de laatste keer af te studeren. En niet zomaar afstuderen – er hing heel wat meer vanaf.

Telkens checken

Ik checkte dan ook telkens mijn studentmail en Progress, waarin alle resultaten geregistreerd worden – behalve zaterdag. Toen was ik dus te druk met die sollicitatie-outfit en badkameraccessoires shoppen. Omdat ik zo geslaagd was daarin, lag ik ’s avonds lekker tegen mijn vriend aan op de bank een documentaire te kijken. En hoewel ik eigenlijk niet bezig was met cijfers of afstuderen, keek ik toch maar even. Ook al was het zaterdagavond. Tot mijn grote verbazing verscheen de Progress-pagina met daarop het regeltje “5 resultaten, 1 nieuw,” waar ik met toch wel trillende vingers op klikte.

Afgestudeerd met een gouden randje

Een milliseconde later gingen er zes miljoen dingen door mij heen en ontsnapte er een kreet van schrik, opluchting en blijdschap uit mijn mond, niet in de eerste plaats omdat ik een acht heb gehaald voor mijn stage, maar omdat deze acht betekent dat ik afgestudeerd ben. Dat ik cum laude afgestudeerd ben. Dat ik niet alleen het beste uit mezelf heb gehaald, maar ook nog eens met de best mogelijke resultaten. Dat ik mijn doel heb behaald, een doel waar ik op de havo, het hbo en zelfs tijdens mijn bachelor niet eens van durfde te dromen, maar met de master – heel voorzichtig – toch wel. Een droomdoel dat werkelijkheid is geworden, of eigenlijk iets waar ik zelf werkelijkheid van heb weten te maken.

Cum laude afstuderen is het gouden randje aan die heerlijke jaren als student – jaren die ineens voorbij zijn. Geen literatuurcolleges meer. Geen essays meer. Geen tentamens (maar die ga ik niet missen). Geen gave opdrachten meer, zoals het schrijven van een didactische tekst bij The Hunger Games (en hallo, The Hunger Games als verplichte literatuur tijdens je master – hoe tof is dat?), een reading guide van je favoriete boek (The Art of Fielding) of nog mooier: een scriptie over bestsellers met een case-study van J.K. Rowlings werk. Het is klaar. Het is het begin van een nieuwe fase.

Cum laude en het voelt fantastisch. Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten. Dat, en dat het klaar is (en ook dat ik na een eeuwigheid vrijdag voor het laatst met mijn week-OV zal reizen). Dat is pas echt geslaagd zijn.

9 reacties op “Geslaagd met een gouden randje”

WAUW Laura! Ik ben zo trots! Ik kreeg gewoon kippenvel terwijl ik het las omdat ik zo blij voor je ben 😀 Lijkt me een heerlijk gevoel, helemaal klaar zijn met al die deadlines en lekker geen tentamens meer inderdaad. Gefeliciteerd!

Ik kan me voorstellen wat een ontlading je hebt ondergaan,ben uiteraard supertrots op je en hoop dat jouw nieuwe leven je snel een baan zal opleveren.
Van harte gefeliciteerd en kijk alvast maar uit naar 12 november, ik denk dat het onvergetelijk voor je wordt.

EEN SUPER TROTSE VADER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *