Categorieën
Kijkvoer

Flight

Flight

Het is de grootste nachtmerrie van iedereen die aan boord stapt van een vliegtuig: dat de veiligheidsinstructies ook werkelijk nodig zijn omdat het vliegtuig een duikvlucht maakt. Flight laat op bijzondere wijze zien welke impact dit heeft op de piloot in plaats van de passagiers. Lang heb ik gewacht op deze film en ik werd alles behalve teleurgesteld.

Het verhaal

Captain Whip Whitaker stijgt met noodweer op maar als hij boven de donderwolken komt, is er niets aan het handje. Tot de andere piloot, Ken, een niet reagerend stuur heeft. Het toestel raakt in duikvlucht en het lijkt een verloren zaak. Op miraculeuze wijze weet Whip het toestel aan de grond te zetten met ‘slechts’ zes doden. Whip wordt als held onthaald, maar al snel volgt onderzoek naar de oorzaak en begeeft hij zich op glad ijs als toxicologische rapporten uitwijzen dat hij onder invloed was.

Vind ik leuk

Ik ben erg onder de indruk van de menselijkheid van deze film. Er worden veel problemen aangehaald op een ontzettend realistische manier waardoor ik helemaal met de karakters meeleef. Zelfs met Whip, waar ik tijdens de film gemengde gevoelens over heb. Ik kan nauwelijks sympathie voor de piloot opbrengen, maar doordat ik me wel kan identificeren met hem, is er toch een strijd om die sympathie gaande. Eindelijk weer eens een karakter dat groeit en ontwikkelt, iets waar ik alleen maar geboeid naar kan kijken. Het zorgt ervoor dat je je telkens weer afvraagt hoe het verder zal lopen en welke keuzes hij zal maken, om vervolgens te ontdekken dat hij natuurlijk doet wat jij juist niet wilt of verwacht. Whip lijkt de held te zijn, maar eigenlijk is geen enkel karakter echt een held. Stuk voor stuk hebben ze hun gebreken en dat doet me beseffen: het zijn mensen.

Het is een film met veel serieuze thema’s en emotionele lading. Toch zijn er subtiele grapjes op de juiste momenten waardoor het net wat luchtiger wordt zonder uit balans te raken. Ze zitten mooi in het verhaal verweven, een verhaal dat zich prachtig ontvouwt met een einde waarbij ik eindelijk wat respect kan opbrengen voor Whip.

Vind ik niet leuk

Ik zal eerlijk moeten zijn: er is eigenlijk niets dat ik niet leuk vind aan de film. Het is een intens en meeslepend drama met prachtige beelden. De cinématografie is soms verrassend waardoor je bepaalde dingen niet ziet aankomen. Het enige dat me opvalt is dat de muziek van de film niet is blijven hangen, op de nummers van The Rolling Stones (waaronder Gimme Shelter) na. Eigenlijk hoeft dat ook niet, want in deze film vond ik de stiltes vaak duizend boekdelen spreken.

Zien?

Absoluut. Kruip achter de computer en bestel een kaartje, want Flight draait sinds 31 januari 2013 in de bioscoop en is wat mij betreft een echte must-see met fantastische acteurs en een sterk, mooi opgebouwd verhaal.

3 reacties op “Flight”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *