Categorieën
Tongstrelende taferelen

El Gran Cafe

De eerste avond aten we dus tapas omdat we dat zo Spaans vinden en de derde avond ontdekten we dat de traditionele Catalaanse keuken iets té veel van het goede is wat betreft Spaans eten. Daarom gingen we op zoek naar andere, leuke tentjes. Zo kwamen we terecht bij El Gran Cafe.

Het restaurant

Het hoge plafond, de lange ramen en de pianomuziek op de achtergrond deden me een beetje denken aan Olivier, een Belgisch biercafé in Utrecht. Het was allemaal mooi verzorgd met tafels die een tikkeltje chique gedekt waren. We werden hartelijk ontvangen door de bediening en gingen zitten.

Het voorgerecht

Vooraf deelden we geroosterde broodjes ingesmeerd met tomaat en daarop grote Parmezaanvlokken. Toegegeven, we verwachtten eigenlijk bruschetta (zo stond het immers op de kaart), maar het was prima weg te knabbelen. Sowieso krijg je een zak met verschillende stukken vers brood en een schaaltje waar je olijfolie op kan doen (geen kruidenboter, dat doen ze daar niet). Dat smaakte naar meer.

Het hoofdgerecht

Pastakussentjes gevuld met artisjokken en ricotta in een paprikasaus: dit gerecht stond op de kaart met specials en na de eerste hap wist ik meteen waarom. De al-dente pasta met daarin het smeuïge mengsel van artisjok en ricotta ging er wel in, zeker in combinatie met de zachte paprikasaus. Afgegarneerd met geraspte Parmezaan… Ja, dit ging er wel in!

Het nagerecht

Om toch nog in de Spaanse sferen te blijven, namen we allebei crema Catalana als nagerecht. Tot onze grote opluchting was deze een stuk lekkerder dan die bij Velodrómo. Nog altijd zit er een licht rokerige smaak aan karamellaag (die ’tik tik’ doet als je erop tikt met je lepel), maar zonder te overheersen. De crème zelf is zacht en net iets minder vloeibaar dan vla. De smaak liegt er niet om: dit is een prima crema Catalana!

Nog een keer

Laten we het zo stellen: als je toevallig in Barcelona bent, dan is El Gran Cafe zeker een aanrader. Er hangt een knus sfeertje met pianomuziek en lekker eten. Wat wil je nog meer? Hier staan geen rare worstjes op het menu, maar herkenbare gerechten met een Spaans tintje.

4 reacties op “El Gran Cafe”

Wil je mij een plezier doen en rondom utrecht naar zulke tentjes zoeken en er dan over schrijven zodat het wat makkelijker wordt als ik het dan ook wil proberen.
Maar mocht ik bij toeval in de buurt van Barcelona komen ga ik er zeker even naar binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *