Categorieën
Kijkvoer

Een tv-utopia

utopia-intro

Vijftien mensen, een eiland met niets en de opdracht om in een jaar tijd een utopia te creëren. Je weet wel, zoiets als Sir Thomas More ooit op papier deed in Utopia, alleen is het niet More, maar John de Mol die dit keer met het idee komt voor een utopia. Een tv-utopia.

Mooi eiland, zeg

Stiekem was ik ook best nieuwsgierig na het zien van de reclamespotjes. En dat eiland zeg, dat zag er goed uit! Geel zand, de zon erbij… Niet gek. Kun je je de verbazing voorstellen toen ik de eerste beelden zag van een grauw stukje grond met wat bomen eromheen en een loods in het midden. Wat? Een loods?

Schaapjes voor een baksteentje

Maar wacht even, jongens. Werd er niet gezegd, “helemaal niets?” Ik vind een loods niet helemaal niets. Ik vind het een dak (zij het er een met gaten) boven je hoofd. Ik had eigenlijk de indruk dat ze zelf wat boomhutjes en andere huisjes moesten bouwen. Dat ze, net als in de Kolonisten van Catan houtjes en schaapjes moesten ruilen voor een baksteentje of een houtje. Kwam ik even bedrogen uit.

De rest zelf regelen

Zeker omdat ze naast die loods ook nog eens “een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash” hebben. De rest moeten ze dus zelf regelen. Daar krijgen ze een kwartier voor want ze mogen ook nog eens naar huis om daar een klein kistje vol te proppen met essentiële spullen, zoals scheppen en gereedschap. Geen verwarming zeiden ze in de trailer? Ik zou zeggen, prop een kacheltje van thuis in de kistje, vraag elektriciteit aan (de aansluiting is er immers al) en je zit binnen no time warm en droog. In plaats daarvan nam de één nagellak voor de ander mee, want ja, dat zou ze fijn vinden en na elkaar net een uur ofzo te kennen weet je die dingen natuurlijk al.

The real deal

Nu ben ik echt de slechtste niet. Natuurlijk gun ik die mensen een goede start en is het hartstikke fijn dat de ijspegels straks niet aan hun lippen hangen (ik verwacht nog steeds de winter, ja) en dat ze hun nagels mooi kunnen houden. Maar als kijker ben ik lekker gemaakt voor een stukje reality tv met een spotje waardoor ik the real deal verwacht en niet een verdraaide versie daarvan.

Waar je ze eerder al zag

Over the real deal gesproken: hoe echt zijn de deelnemers eigenlijk? Paul mist zijn vrouw namelijk verschrikkelijk – zo erg dat hij dag één al wat speeksel uitwisselt met Billy. Nu weet ik wel dat er geen regels of wetten zijn, maar realistisch vind ik dit niet. Maar goed, wie weet zijn dit gewoon Billy’s acteerkunsten en betekent het niets. Ze blijkt namelijk gespeeld te hebben in aflevering 44 van Achter Gesloten Deuren. Ze is trouwens niet de enige: Andrea was al te zien in Oh Oh Europa, Ruud probeerde een date te scoren in Take Me Out en was ook te zien in Wipe Out, Peter deed al eerder mee aan een reality show (The Bunker) en Emil heeft een kleine waslijst met onder andere een verschijning in de MaDiWoDoVrijdagshow en een rol in Kinderen Geen Bezwaar.

Het enige utopia

Dus. Er is een nieuwe reality show waarin echte mensen (waaronder een groep semi-acteurs) een utopia moeten creëren, maar het enige utopia dat ik voorlopig zie ontstaan, is er één van sensatie televisie. Of eigenlijk zie ik dat niet, want ik ben al afgehaakt.

Beeld: Utopiatv.nl

17 reacties op “Een tv-utopia”

Ahh, dat hele “zelf regelen” was voor mij zo’n beetje de druppel. Oh, en het feit dat het vijf keer per week wordt uitgezonden (whyyy). Ik wilde er een nette recensie over schrijven, maar had geen zin meer tijd/moeite in het drama te steken. Leuk geschreven though 😀

Zo jammer dat dit programma weer grotendeels nep lijkt te zijn, want het idee op zich was zo slecht nog niet. Maar ook ik dacht dat ze met echt helemaal niets moesten beginnen, toen ik zag dat ze geld, een veestapel, een telefoon etc. kregen vond ik het al een stuk minder leuk.

Weet je wat ik ook stom vind. Dat er elke maand (dacht ik) er iemand uitgestemd word en er dan ook nieuwe mensen bij komen. Wat? Ik dacht gewoon die 15 mensen en ze moeten het maar een jaar lang met elkaar doen. Klaar.

Wat een mooi artikel Laura, ik had nog niet de gelegenheid te kijken,ga het van de week wel een keertje doen om een eigen oordeel te hebben,ben alleen bang dat ik na het lezen van jouw artikel al afhaak.je hoort het nog!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *