Categorieën
Genieten

Een droomdag

Sinds kort douchen wij in onze droombadkamer (wat zeg ik? Het is nu alsof ik iedere dag in een vijfsterrenhotel sta te douchen). Die vijfsterren-badkamer is er natuurlijk niet vanzelf gekomen, maar door het harde werk van mijn vriend, Willem de tegelzetter en mijn vader, die de verbouwing heeft geleid. Mijn vader, die alleen maar een “dankjewel” wilde, kreeg een bedankdagje, en niet zomaar één.

Nietsvermoedend, onaangekondigd

Als we voorbij rijden, zie ik mijn ouders aan tafel zitten – mijn vader nietsvermoedend. Als we onaangekondigd (tenminste, voor hem dan) binnen komen lopen, zet hij zijn bril weer op om te controleren of hij het goed ziet, want we bellen altijd even om te checken of ze thuis zijn (niet wetende dat ik mama al anderhalve maand geleden had gebeld om ervoor te zorgen dat hij nergens heen zou gaan – zonder dat hij zich daar bewust van was. Maar: meer dan dat wist mama ook niet).

Een terrasje en de Gamma

Tien minuten later stappen we met z’n vieren in de auto, “op weg naar een terrasje om iets te drinken” (wat op zich ook waar was). Als we richting het industrieterrein in Amersfoort rijden, grapt mijn vader nog: “We gaan zeker naar de Gamma, zodat we het toilet af kunnen maken.” Die illusie komt ons wel mooi uit, want wanneer we aankomen op onze bestemming, heeft hij nog steeds geen idee wat hem te wachten staat. Sterker nog, hij loopt er in eerste instantie zo voorbij. Pas als mijn vriend de garage van Vintage Road Trips in loopt, ziet papa hem: zijn droomauto.

Perfecte Porsche

Een bronskleurige Porsche 911 SC Targa uit 1978. Op zijn gezicht verschijnen verbazing, verrassing en de blik van een jongensdroom die werkelijkheid wordt, allemaal tegelijkertijd. Hij weet niet hoe snel hij moet instappen. Een droomdag zou het worden, met dat perfecte weer in de perfecte auto. Tenminste…

…als hij start, want als papa dan eindelijk de sleutel om mag draaien, gebeurt er niets. Lege accu. Gelukkig zijn er startkabels en krijgen we een volle accu mee, dus binnen no time stap ik bij mijn vader in en begint hij aan zijn eerste rit in een Porsche ooit. “Dit is exact de Porsche waar het allemaal mee begon,” vertelt papa. Een schot in de roos.

Nooit meer uitstappen

Mijn vriend heeft een route bedacht door de Veluwe, over prachtige wegen omringd door natuur. Van die wegen waar je af en toe even lekker op kan trekken – daar is die auto immers voor gemaakt – en wegen waar je heerlijk over kunt touren. Uiteindelijk komen we één kopje koffie (“normaal had ik er drie genomen maar nu heb ik daar geen tijd voor,” aldus papa), een lege accu, een softijsje, een aantal bijrijderswissels (mama en ik) en exact 150 kilometer later, vier uur na vertrek, weer aan in Amersfoort, met een vader die intens genoten heeft en het “kicken” noemde. Een dolgelukkige vader die de dag van zijn leven had en het liefst nooit meer uit de Porsche stapt. Een vader die benadrukt dat “lekker eten al meer dan genoeg was geweest.” Hij moest eens weten.

Dag, afslag

Terwijl mijn ouders in de veronderstelling zijn dat ze gewoon naar huis gebracht worden, slaan we de afslag over (papa merkt nog een tikkeltje verbaasd op dat mijn vriend eraf had gemoeten). “Hebben jullie dan geen honger?” vraag ik, terwijl we doorrijden naar hartje Utrecht, waar ik gereserveerd heb bij Belgisch Biercafé Olivier.

Olievjee

Daar beginnen we met een vers speltbroodje met smeersels, geserveerd in een papieren zak. Mijn ouders hebben moeite met het kiezen van hun hoofdgerecht (alles klinkt zo lekker), maar als het hoofdgerecht daar dan is, blijken we allemaal de juiste keuze gemaakt te hebben (mosselen voor papa, zalm voor mama, die ook de nodige dagen geholpen heeft met klussen, kaasfondue voor mijn vriend en een suikervrije groentelasagne voor mij).

Juist daarom

Na het nagerecht (een Luikse wafel met kersen voor papa, een Dame Blanche-soes voor mama, frambozentiramisu voor mijn vriend en vers fruit voor mij), merkt mijn vader op dat we dit echt niet hadden hoeven doen, want hij heeft de badkamer voor ons gedaan uit liefde.

En dat weten we wel, papa. Maar dat is precies waarom wij dit dagje hebben georganiseerd. Een droomdag, in je droomauto, met het perfecte weer en een diner in een restaurant met overheerlijk eten en de perfecte sfeer.

5 reacties op “Een droomdag”

Nou schrijfmeisje ,een betere beschrijving van deze droomdag had je niet kunnen maken.
Nog eenmaal een gemeend dank jullie wel voor deze onvergetelijke dag,
En geniet allebei maar van jullie badkamer.

Je vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *