Categorieën
Kijkvoer

Dexter is terug

Ik weet nog dat we in de Free Record Shop stonden. “Hé, ken je deze serie?” vroeg mijn vriend. Nee, die kende ik niet. Inmiddels hebben we alle seizoenen – inclusief een uitvoering met ‘echt’ bloed! – in onze kast staan. Dexter heeft ons in zijn greep en gelukkig begint vanavond een kersvers seizoen.

In de VS, dat moet ik er dan even bij zeggen. Maar toch, we kunnen snel genoeg het nieuwe seizoen online bestellen, of… (ik laat de invulling helemaal aan jou over). Ik zit in ieder geval op het puntje van mijn stoel.

Opfriscursus

Mocht je het allemaal niet zo goed meer weten of Dexter helemaal nog niet kennen, lees dan vooral verder. Het begon allemaal met Dexter Morgan, een doodnormale man met een net zo normale baan: bloodspatter analist. Hij is een echte expert binnen zijn vakgebied. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hij een seriemoordenaar is die ze nog nooit gepakt hebben. Dexters werk? Moordenaars pakken. En dan is het maar net hoe je dat interpreteert.

Inmiddels zitten er al zes bloedstollende seizoenen op, het ene seizoen nog bloederiger dan het andere. Nog steeds vraag ik me af of Dexter iemand is waar we van houden, of niet. Hij is duidelijk een antiheld: hij rekent af met moordenaars, en is er tegelijkertijd zelf ook eentje. Vader Harry leerde Dexter als kind al ‘The Code,’ zodat hij met zijn ‘dark passenger‘ om zou leren gaan. Niet bepaald een droomprins. Aan de andere kant vermoord hij moordenaars die onschuldige mensen van hun leven beroven – maakt dat Dexter net iets beter dan de ‘echte’ slechteriken? Kunnen we hierom van hem houden?

In de eerste zes seizoenen ontspringt hij telkens weer de dans. Niemand weet van zijn geheim, laat staan mensen om wie hij geeft, zoals zijn zus Debra. Tijdens de laatste aflevering van seizoen zes verwachten we niets anders, maar in de laatste minuten valt onze mond open van verbazing (LET OP: Spoiler als je seizoen zes niet gezien hebt!): niemand minder dan Deb staat oog in oog met een moordenaar. Niet zomaar een moordenaar. Haar eigen broer, nota bene.

Op het puntje

Dat geeft een heel nieuwe kijk op seizoen zeven. Nooit is Dexter zo kwetsbaar geweest en nooit hebben wij zo in spanning gezeten. Toegegeven, dat gevoel heb ik altijd aan het einde van een Dexter-seizoen, maar dit keer is het wel heel erg. Hij zag het. Zij zag het. Zijn ze nog broer en zus, of slechts moordenaar en rechercheur? Hoe het ook gaat lopen, ik zit (nog steeds, ja) op het puntje van mijn stoel. En ik gok Dexter ook, nu zijn grote geheim geen geheim meer is.

Beeldmateriaal: Dexterdaily.com

3 reacties op “Dexter is terug”

Erg goede serie! Maar ik vraag me wel af waarom zoveel mensen niet gewoon de dag na de Amerikaanse release even de aflevering downloaden (via torrent of nieuwsgroep ofzo) dan te wachten totdat ze in NL op de tv zijn of op dvd verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *