Categorieën
Kijkvoer

De Tweeling

Ik denk dat de meesten dit bekende verhaal, geschreven door Tessa de Loo, wel gelezen hebben op de middelbare school voor een leeslijst. Maar ik niet, want ik zat met m’n neus in Giphart en Coetzee. Gisteren maakte ik dan eindelijk kennis met Anna en Lotte. Niet met het boek, maar met de film.

Ik weet het, een review van De Tweeling is natuurlijk niet nieuw of recent. Het boek kwam uit in 1995, de film in 2002. Maar toen ik vanochtend in de sportschool stond, zat ik er nog steeds mee in mijn hoofd en besloot ik dat zo’n bijzondere film best wat aandacht verdient.

Het verhaal

Anna en Lotte zijn een onafscheidelijke tweeling. Toch worden ze op zesjarige leeftijd, na het overlijden van hun ouders, uit elkaar gehaald. Anna blijft in Duitsland en groeit op het platteland op terwijl Lotte in Nederland terechtkomt. De zusjes ontmoeten elkaar nog twee keer, maar bij de tweede keer loopt alles anders dan verwacht of gehoopt. Het duurt vijftig jaar voor ze elkaar weer ontmoeten. Of dan alles koek en ei is…

Vind ik leuk

Vanaf één van de eerste scènes zat ik direct in de film; ik was niet meer los te rukken. Het verhaal is hartverscheurend, en dat is wat je ziet en beleeft. Telkens weer hield ik mijn adem in, want er zit een flinke dosis spanning bij als je het mij vraagt. Ik ging van karakters houden, en van sommigen juist niet. Ik zat er echt helemaal in.

Vind ik niet leuk

Dat ik weigerde om met ondertiteling te kijken. Mijn Duits is wel oké, maar na het ruim vier jaar niet gebruikt te hebben, waren sommige stukjes (vooral waarin heel snel gepraat werd) wat lastiger te volgen. Maar hé, dat is dus op te lossen door de ondertiteling wel aan te zetten. Kortom, er is eigenlijk niets wat ik niet leuk vind.

Kijken?

Zeker weten. De Tweeling is een flinke tear-jerker met een ijzersterk verhaal wat prachtig verfilmd is. Het sleepte me zo mee, dat ik niet anders kon dan in huilen uitbarsten bij het einde. Nu wordt het dan eindelijk tijd om het boek eens een keer te lezen. Mocht dat je niet overtuigen, dan doen de grote nominaties dat misschien. In 2003 werd De Tweeling genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste regie, beste camera, beste scenario en beste sound-design, en won de Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. In 2004 was er zelfs een Oscarnominatie voor beste lange speelfilm.

De Tweeling
Regisseur: Ben Sombogaart
Met: Nadja Uhl, Gudrun Okras, Thekla Reuten, Ellen Vogel
Prijs: €9,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *