Categorieën
Genieten

De motorbeurs 2012

Mannen, herriemakende scheurijzers en een flinke dosis testosteron. Wat moet je daar nu als vrouw, zul je misschien denken. Ik zette er drie jaar geleden ook mijn vraagtekens bij, en toch was ik het die de afgelopen twee jaar voorstelde om weer te gaan.

Je hoort ze al van ver aankomen als je naar de jaarbeurs loopt: de motormuizen die op hun geliefde paardje dit grote evenement bezoeken. Donderdag 23 tot en met zondag 26 februari worden de nieuwste modellen gepresenteerd en kun je als motorrijder de mooiste koopjes inslaan. Want eerlijk is eerlijk, het is een dure sport. Of hobby.

Motorvrouw van het Jaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er is een Motorvrouw van het Jaar-verkiezing. Nee, dan moet je niet denken aan één of andere stoeipoes (al paraderen die wel in rare, glimmende pakjes rond), maar aan een doodnormale vrouw. Het ene jaar is ze een beetje fors en stoer, het andere jaar is een vrouw waarvan je het niet zou verwachten de gelukkige. Immers, motorrijden is voor iedereen.

Try the Bike

Dat vindt BOVAG ook. Daarom hebben ze Try the Bike, waarmee je de eerste meters op een motor kunt maken en een bon krijgt voor een proefles. Al drie jaar aas ik op een plekje bij Try the Bike, maar het aantal plaatsen is beperkt en dus grijp ik ook dit jaar weer mis. Toch mag dat de pret niet drukken.

Motor moois

Ik heb altijd al iets met Harley Davidsons gehad, en vorig jaar werd ik echt verliefd: de SuperLow zou mijn eerste motor worden. Vol enthousiasme stap ik er dit jaar weer op en hé, dit zit helemaal niet zo lekker als ik wil. Het is laag en… niet meer mijn ding. Misschien komt dat wel doordat ik vorig jaar een proefles heb gehad, en echt heb gevoeld wat motorrijden nu is. Maar de SuperLow is van mijn lijstje. Jammer, want het is een prachtding om te zien.

Harley Davidson SuperLow: Hmm, toch te laag

Als Harley-fan wil ik eigenlijk toch een favoriet vinden nu de SuperLow van de kaart is. Ah, de Iron, dat kan weleens een kanshebber zijn. Het zit oké, het staat me goed (want daar kijk ik als vrouw natuurlijk ook naar) maar er mist toch nog iets. Een beetje sportiviteit, bijvoorbeeld.

Harley Davidson Iron: Net niet

Brrroem, BMW

Al een tijdje roep ik dat ik misschien iets sportievers wil dan een tourmotor. Regelmatig zie ik een bepaalde BMW voorbijkomen in de stad, en dan kriebelt het een beetje. Misschien wil ik wel een BMW, in plaats van een Harley. We lopen naar de BMW-stand met de nieuwste modellen. Ze zijn qua formaat indrukwekkender dan de Harleys, die relatief laag zijn. BMW heeft van alles wat: tourmotors, adventurers, race ijzers en iets ertussenin. Dat is wat ik wil, sportief en comfortabel. En dus klim ik op de R1200R. Wauw. Nu heb ik pas een motor tussen mijn benen: hij voelt groot, solide en ik weet dat ‘ie flink wat in z’n mars heeft (dat kun je zien aan de 1200). De looks zijn alles behalve verkeerd en ik kan mezelf al zien gaan op dit imposante beestje.

BMW R1200R: Een imposant beestje bezorgt een glimlach op mijn gezicht

Parelwit juweeltje

Ik neem afscheid van de R1200R en we wandelen naar het Britse Triumph. Ik loop langs de modellen en daar staat ‘ie, de perfecte motor. Zijn parelmoer-witte lak lacht me toe, zijn koplampen knipogen haast om me te verleiden en voor ik het weet zit ik erop. Hier kan geen Harley of BMW tegenop: de Triumph is voor mij gemaakt. Hij heeft grappige spiegels aan de zijkanten van het stuur, stoere uitlaten en een aantal mooie details. Stoer, sportief en toch nog heel vrouwelijk. Ja, dit is ‘m: de Street Triple R.

Triumph Street Triple R: Kijk mij glunderen

Koek en zopie

Denk maar niet dat hier alleen gehaktballen, bier en ander mannenvoedsel te vinden is. Ze hebben vanalles: broodjes beenham, sandwiches, belegde ciabatta’s, panini’s en ga zo maar door. Het is vers en prima weg te happen. Tijd voor de lunch. Daarna bekijken we nog wat andere merken, en verlaten dan de hal.

Bizar: een Aston Martin V12 in een motorfiets

Koopjes

Op naar de koopjes! Tijdens de motorbeurs staan er honderden tweedehands motoren te koop, vaak in heel goede staat. Je portemonnee wordt hier ook blij van, want het kan zo een duizendje of twee schelen ten opzichte van de nieuwprijs. Dat komt mooi uit, want een motor is al duur genoeg.

Motor-mode walhalla

Het is natuurlijk geen H&M, Tommy Hilfiger of Prada, maar wij vrouwen kunnen ons hart hier ophalen. Er zijn jasjes, broeken, pakken, schoenen en helmen. We willen natuurlijk wel fashionable op de motor zitten. Ik ben op zoek naar… alles, behalve een helm. We duiken stand na stand in en ik pas jasje na jasje, na jasje. Vergis je niet in de prijs, want een goede motoroutfit tikt best wel aan. Maar hier zijn de prijzen prima te doen. Behalve als ik mijn ideale jasje tegenkom, want die is toch best wel prijzig. “Dit is uit de nieuwe collectie, mevrouw,” zei de verkoopster. Oeps. Dat heb ik weer.

Mensen kijken

Er lopen meer mannen dan vrouwen (en er huppelen nog wat schattige kindjes tussendoor), maar ik kan me ieder jaar weer prima vermaken. Als ik klaar ben met motoren en kleding bekijken, blijven de mensen zelf altijd nog over. Wat een figuren komen er af en toe voorbij.

Bij de motorbeurs gaat het niet alleen om motoren. Het is de hele sfeer waar ik telkens zo naar uitkijk. En het vooruitzicht, want over een paar jaar zal ik ook een motor gaan uitzoeken. Dat witte jasje (wat er echt nog wel komt) past dan perfect bij mijn parelmoer-witte Triumph StreetTriple R, net als mijn (ook nog aan te schaffen) helm met de Union Jack. Volgend jaar vergaap ik me gewoon weer aan al dat moois!

Één reactie op “De motorbeurs 2012”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *