Categorieën
Notities

De Goedgemutste Breicampagne

Nee, ik ben niet alsnog geitenwollensokken aan het breien, maar ik ben wel met wol bezig. Eerlijk gezegd ben ik alles behalve een breiheld (ik eindig altijd met meer steken dan waarmee ik begon), maar Innocent (van die lekkere smoothies) heeft zo’n leuke campagne, dat ik toch in de pen geklommen ben.

Ik weet nog dat ik vorig jaar mijn moeder belde voor een van m’n onzinpraatjes, en dat ze terloops liet vallen dat ze aan het breien was. “Wat ben je aan het maken dan?” vroeg ik. Zo maakte ik kennis met de Goedgemutste Breicampagne van Innocent, en dit jaar draag ik ook mijn mutsjes bij.

Hoe het zit

Niemand wil eenzaam zijn, maar zeker met de vergrijzing zijn er een hoop eenzame opaatjes en omaatjes. Om aandacht te vragen voor deze ouderen heeft Innocent bedacht dat ze in januari kleine, wollen mutsjes op hun smoothies doen. Voor iedere gemutste smoothie die verkocht wordt, gaat er €0,20 naar het Nationaal Ouderenfonds. Op dit moment heeft het fonds een project lopen met een zogenaamde BoodschappenPlusBus, waardoor de ouderen even vanachter hun geraniums vandaan komen en op pad kunnen gaan.

Goed doel

Ik roep al een paar jaar dat ik weer eens een goed doel wil steunen, maar daar is het tot nu bij gebleven. Als ik dan zo’n werver in de stad tegenkom die om het hardst roept dat ik het “maar €2,- per maand is,” en ik binnen drie meter de volgende voor me heb staan, dan zinkt de moed me in de schoenen. Ik kan niet tegen alles “ja” zeggen, dus zeg ik maar steevast nee. Gelukkig kan ik met Innocent Smoothies op een veel leukere manier een goed doel steunen. Zeg nu zelf: die mutsjes zijn hartstikke schattig èn persoonlijk!

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik niet zo’n breitalent ben als mijn moeder en dat ik de neiging heb om mijn kunstwerken snel aan de kant te gooien (veel verder dan een zwart-witte lap die een sjaal moet voorstellen ben ik niet gekomen) om vervolgens mijn haaknaald erbij te pakken, maar nu heb ik eindelijk een doel. Zo moeilijk kan zo’n mutsje niet zijn, toch? Hoe meer ik het doe, hoe leuker het breien wordt!

Wat je moet doen

Haal je breipennen uit de kast, pak wat mooie kleurtjes wol en brei wat mutsjes! Op de website van Innocent staan duidelijke patronen voor iedereen. Of je nu een simpel mutsje, een gestreepte, een schaapje of wellicht een echte Karl Lagerfeld wilt maken, het kan (en mag!) allemaal. Innocent is blij met alle creaties – of je er nu één maakt of honderd – zo lang je ze maar wel opstuurt vóór 1 december. Doe ze in een envelop of pakketje (postzegel plakken is niet nodig), vertel hoe je heet, waar je woont, hoe veel mutsjes je hebt gebreid en andere leuke dingen die je ze zou willen vertellen en doe het op de brievenbus. Vergeet er niet op te schrijven dat het hier naartoe moet:

Innocent smoothies
Antwoordnummer 125
1200 VB Hilversum

Kleur bekennen

Het idee was om dit online te zetten op 1 oktober – precies twee maanden voor de ‘deadline.’ IJverig begon ik aan een paars beginnersmutsje (ik moet er weer even inkomen) en het ging vlekkeloos. Pen na pen vlogen er haast op. Ik keek tijdens de achtste pen weer even naar mijn werkje. Het noodlot had toegeslagen en ik probeerde mijn moeder te Skypen. Tevergeefs. Toen ik haar eindelijk te pakken had, zei ze dat ik het stukje dat verkeerd was gegaan (een raar recht-averecht stukje door elkaar. Ik weet ook niet waar het fout gegaan is) even terug moest breien. Eh. Ja. Ik kan breien, en als je nagaat wat voor’n succes dat op dat moment was, kon ik al helemaal terugbreien, natuurlijk. Mijn project lag stil en ik kon afgelopen maandag pas mijn ramp laten herstellen. Ik moet dus kleur bekennen: die doos met fantastische mutsjes is niet van mij, maar mocht ik van mijn moeder en haar zus lenen om foto’s te maken voor mijn blog. Jullie houden dus een net zo volle doos van mij tegoed, op 1 december. Ik ga m’n best doen voor een haute couture-creatie, maar ik beloof niets…

Gisteren is het dan eindelijk gelukt: mijn eerste mutsje!

6 reacties op “De Goedgemutste Breicampagne”

Goed zo! Ik bedacht me laatst pas dat ik gewoon tegen die mensjes die daar tachtigduizend euro per uur voor krijgen en waarschijnlijk zelf niet eens geld geven aan het goede doel, dat ik al een goed doel (het Rode Kruis) door vrijwilligerswerk te doen en dan iets zeggen van: HA BEAT THAT, YOU *scheldwoord*. Maar dat heb ik nog niet gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *