Categorieën
Tongstrelende taferelen

Courgettesoep

Dit is een simpele soep met weinig ingrediënten, maar boordevol smaak en warmte. Perfect voor dit ijzige weekend, want gisterochtend vroren mijn oren er al bijna af en wilde ik niets liever dan naar boven rennen om mijn muts te halen. Wat is er fijner dan op een koude dag thuiskomen en een stomende kom soep op tafel te zien staan? Precies.

Mijn soepassortiment bestond eigenlijk alleen uit tomatensoep, groentesoep en kippensoep, want dat was wat bij mijn ouders op tafel stond. Geen champignon- of aspergesoep voor mij, want daar houd ik niet van. Ik maakte voor het eerst kennis met courgettesoep bij mijn schoonouders. Een geurig bord – knoflook, mmm! – met een intens groene kleur en een nog intensere smaak: hemels. Dat kon ik zelf ook, had ik bedacht.

Wat heb je nodig? (4 personen)
  • 2 zoete uitjes
  • 1 grote teen/2 kleine teentjes knoflook
  • 3 courgettes (totaal 1kg)
  • 1 l bouillon (naar keuze)
  • Scheutje kookroom
  • Roomboter
  • Geraspte Parmezaan

Schort om

Begin met het snipperen van twee zoete uitjes en het in blokjes snijden van drie courgettes. Laat vervolgens roomboter in de pan smelten en doe de uitjes erbij. Bak ze totdat ze glazig zijn en geniet ondertussen van de heerlijke geuren die uit de pan komen. Snijd of pers de knoflook en bak deze kort mee. Vervolgens kunnen de courgetteblokjes erbij en als het geheel eventjes op heeft gestaan, mag de bouillon erin, die net iets boven de courgettes uit moet komen. Breng het aan de kook en laat vervolgens ongeveer vijftien minuutjes op laag vuur pruttelen.

Blenderuitbarstingen

Het is niet te geloven maar de soep is al bijna klaar. Pureer de soep in de blender (voorkom blenderuitbarstingen door het in meerdere porties te doen) of gebruik een staafmixer. De soep moet een wat romige structuur hebben met hier en daar wat mooie, groene vlekjes. Als alles gepureerd is gaat er een scheutje room doorheen terwijl ik de pan nog op het vuur staat. De soep is klaar zodra je tevreden bent en hij goed warm is.

Eet smakelijk!

Om het helemaal af te maken strooi je nog wat geraspte parmezaan erover en roer dat erdoor. Serveer de soep met een warm, knapperig stokbrood met gezouten roomboter erop. Eet smakelijk en geniet van een romige, smaakvolle soep, want wat mij betreft was dit experiment een groot succes!

4 reacties op “Courgettesoep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *