Categorieën
Lekker lezen

Chad Harbach – The Art of Fielding

Een artikel in Vanity Fair maakte me nieuwsgierig naar The Art of Fielding, een verhaal over een aanstormend honkbaltalent. De scouts hebben hem op het oog en hij kan prof worden. Klinkt als een verhaal vol testosteron, toch? Maar één worp kan flink roet in het eten gooien, en ons een heerlijk boek opleveren.

Chad Harbach deed er jaren over om zijn roman te schrijven. Hij begon met een directeur van een college als hoofdpersoon. In de loop der jaren zag Keith Gessen, de schrijver van het artikel waar ik zo enthousiast door werd, Chads boek veranderen. De directeur was niet langer de hoofdpersoon: Henry werd dat.

Het verhaal

Henry is een gewone jongen met een uitzonderlijk talent voor shortstop. Wat dat is, weet ik ook niet precies, maar hij blinkt er in ieder geval in uit. Mike Schwartz ziet wel potentie in hem en voor Henry het weet, gaat hij naar Westish College. Daar draait zijn leven om honkbal. Henry deelt een kamer met Owen, rasechte boekenwurm met een liefde voor mannen. Een liefde die uiteindelijk in gevaarlijke wateren terecht komt. De directeur, Affenlight (ja, hij is wel in het verhaal gebleven) is ook hopeloos verliefd geworden en om het nog wat ingewikkelder te maken, komt zijn dochter na een mislukt vierjarig huwelijk bij hem aankloppen. En dan verprutst Henry het één zeldzame keer. Dat verandert alles.

Vind ik leuk

Ik ben vooral heel enthousiast over Chads schrijfstijl. Het komt niet heel vernieuwend over, maar het leest gewoon lekker weg. Dat ik niet weet wat shortstop is, maakt geen bal uit. Die dingen besefte ik me totaal niet tijdens het lezen. Er worden een hoop serieuze onderwerpen aangehaald, maar het boek heeft ook de nodig glimlach- en grijnsmomentjes.

De plot klinkt zo simpel, maar The Art of Fielding vertelt een verhaal wat veel diepere lagen heeft met een hoop complexe situaties. De karakters zijn zo echt, zo realistisch, dat ik helemaal in die wereld werd gezogen en soms bijna uit de trein vergat te stappen.

Ik ga natuurlijk niets verklappen, maar ik vind het einde heel mooi. Het zit een beetje tussen wel en niet bevredigend in, en dat is nieuw voor mij.

Vind ik niet leuk

Dat het na 512 pagina’s afgelopen is.

Lekker lezen

Chad HarbachThe Art of Fielding
ISBN: 9780316126694
Uitgeverij: Little, Brown and Company (Hachette Book Group)
Prijs: €23,99

2 reacties op “Chad Harbach – The Art of Fielding”

misschien vind je Netherland van Joseph O’Neill interessant. Gaat over een Nederlander in New York en hij ziet een beetje met het leven. Cricket speelt een rol in het boek(vandaar dat ik er aan moest denken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *