Categorieën
Lekker lezen

Boek of eBook?

Ik kan werkelijk uren in boekwinkels lopen, naar mooie covers staren en genieten van de tastbaarheid van het papier. Het lettertype. De geur. Ik droom van een eigen bibliotheek zoals mannen dromen van een flinke autocollectie (al zou ik daar ook geen nee tegen zeggen). Een eBook? Nee, daar zou ik nooit aan beginnen.

Een op en top boekenwurm ben ik; ik werd nog net niet met nerdbril geboren. Sowieso had ik die de eerste vijftien jaar van mijn leven niet, maar dat terzijde. Ik rukte mijn ouders haast de kinderboeken uit hun handen om ze zelf te kunnen lezen en legde ze de woorden in de mond toen ik mijn eerste voorleespogingen deed. Al gauw las ik hen voor in plaats van zij mij en verslond ik de boeken die ik had, om vervolgens in de openbare bibliotheek verder te gaan. Wat er altijd op mijn verlanglijstjes stond? Boeken natuurlijk!

Wat een liefde

Urenlang zat ik met mijn neus in een boek, volledig opgezogen door het verhaal. Soms deed ik dat zelfs dagenlang en moesten mijn ouders mij op vakantie uit mijn boek sleuren. Nog steeds vind ik het heerlijk om mijn dag met niets meer dan een boek door te brengen. Je even in een andere wereld begeven; een wereld die gevormd wordt door woorden die iets met jouw verbeelding doen. Die je meeslepen en niet meer loslaten tot de laatste punt.

Meer dan dat

Verhalen vind ik dus fantastisch, maar een boek is veel meer dan dat. Het is altijd een cadeautje, zelfs als ik zelf een boek koop. Iets moois, iets fijns, iets plezierigs. Ik ben gek op mooie covers (het oog wil ook wat) en lettertypes. Die dingen kunnen de sfeer van het verhaal al maken voor je werkelijk iets gelezen hebt. En dan het gevoel van papier tussen je vingers als je de bladzijden omslaat. Ja, ik houd van lezen en boeken.

Meegaan met de tijd

Ik ga helemaal mee met de moderne tijd. Natuurlijk heb ik lang niet altijd het nieuwste van het nieuwste (vaker niet dan wel), maar ik blijf behoorlijk goed bij. Maar e-readers? Nee, mij niet gezien. Dat verhaal is er nog steeds, alleen de ervaring is weg. Geen papier. Standaardlettertypes waardoor de identiteit van het boek verdwijnt. En de cover? Die kunnen we nooit meer voelen, nooit meer in kleur zien. Een eBook voelt zo onzeker aan. Je computer of e-reader hoeft maar te crashen of je bent het boek kwijt. Een papieren boek ben je ook kwijt als je huis in de fik vliegt of je ‘m in de trein laat liggen, maar ik bedoel maar. Dat is eerste is onwaarschijnlijk en het tweede ook gezien ik boeken bewaak zoals een hond zijn bot. Pas maar op dus. Een boek is zo veel tastbaarder, zo veel onsterfelijker dan een eBook. Als laatste is een boek heel persoonlijk: een creatie van de auteur en redacteur bij de uitgeverij. Een e-reader doet af aan dat persoonlijke met standaardlettertypes en het gebrek aan ervaring.

Boekenwurm met weinig boeken

Ja, voor een boekenwurm heb ik relatief weinig boeken, maar die boekenboom op het balkon groeit voor geen meter, net als de geldboom. En de olijfboom is helaas helemaal overleden, maar daar krijg ik natuurlijk geen boeken mee. Maar een e-reader? O nee. Nooit, bleef ik stug volhouden. Tot ik er ineens eentje in handen kreeg. Jawel, mijn eigen e-reader. Ik kan best beginnen over principes enzo, maar ik geef maar gewoon toe dat ik mijn blijdschap niet kon onderdrukken toen ik de doos zag en vooral toen ik de e-reader in mijn handen had: een Sony PRS-T1.

Lekker ding

De e-reader is verrassend klein en slank, wat hem heel handzaam maakt. Hij heeft een zwarte plastic rand die door zijn glans best een beetje chique aandoet. De PRS-T1 is touchscreen, maar heeft ook wat externe knoppen die mooi geïntegreerd zijn. Kortom: hij ziet er prima uit. Ik kreeg er ook een hoes bij waardoor ik de e-reader als een boek vast kan houden. Het eerste gevoel is – wederom een verrassing – helemaal niet verkeerd.

E-reader ervaring

Ik sla de e-reader open en doe hem aan. Het apparaatje is erg gebruikersvriendelijk (ook wat betreft synchroniseren met mijn Air) en al snel heb ik mijn eerste eBook geopend. Om maar met de deur in huis te vallen: dit is bij lange na niet de ervaring die ik met een boek heb. De persoonlijkheid van het boek is veranderd in een massapersoonlijkheid, net als het gevoel trouwens. Maar tegelijkertijd leest het E Ink-scherm heel ontspannen en kan ik ook in de zon lezen zonder naar mijn eigen spiegelbeeld te staren. En ja, E Ink leest alsof het een echt boek is. Eigenlijk is een e-reader zo gek nog niet. Het verhaal is nog steeds hetzelfde verhaal en de ervaring is anders, maar niet persé verkeerd.

Minpunten

Als je op zoek gaat naar recensies over deze e-reader, zul je vinden dat mensen negatief zijn over het internetten erop. De mogelijkheid is er misschien wel, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd om de simpele reden dat het een e-reader is. Daarop wil ik boeken lezen, niet mijn mail. Die moet vooral wachten tot ik klaar ben met lezen. Bovendien is het een e-reader en geen tablet. Als je het mij vraagt, heb je het verkeerde apparaat als je nog veel meer wil doen naast lezen. Sterker nog, ik vind het juist fijn dat ik mijn e-reader alleen voor boeken gebruik. Word ik tenminste niet zo snel afgeleid.

Ben ik nu dan bekeerd?

Nooit. Dat zal ik steevast vol blijven houden. Maar reken er maar niet op dat mijn e-reader stoffig ligt te worden in de kast: ik vind het een fijn ding. De batterij gaat ontiegelijk lang mee (ongeveer een maand), hij past altijd in mijn tas zonder dat ik het gevoel heb dat ik een baksteen meesleep (168 gram overleef ik wel) en er zitten woordenboeken in. Als student Engels verwacht iedereen dat ik zelf een wandelend woordenboek ben, maar dat is niet helemaal zo. Hoe handig is het dat ik met één vinger een woord kan selecteren en binnen een paar tellen de betekenis uit het woordenboek rolt? Bovendien neem ik zonder moeite mijn hele boekenkast mee. Als ik dat zou willen, dan. Maar eerlijk is eerlijk: die bibliotheek (en dan bedoel ik geen digitale bibliotheek) wil ik nog steeds. Zelfs als ik een boek eerst op mijn e-reader lees, zal hij uiteindelijk in mijn boekenkast – eh, bibliotheek – verschijnen.

13 reacties op “Boek of eBook?”

Ik was er dus ook principieel op tegen, haha. Ik vind boeken nog altijd het fijnst, maar mijn e-reader bevalt ook heel goed. Het geeft me de mogelijkheid om meer te lezen op momenten dat ik blut ben (= vaak). Die boeken koop ik toch wel, ook als ik ze al gelezen heb.

Ik gebruik vaak mijn iPad als e-reader. Vooral in de vakantie heb ik redelijk wat boeken verslonden zonder extra kastruimte te hoeven maken. 😉 Al kan ik mij voorstellen dat lezen op een e-reader toch een stuk fijner is. Niet alleen vanwege het scherm dat veel rustiger voor je ogen is, maar ook dat je niet zo gauw 20 dingen tegelijk gaat lopen doen. Een apparaat met 2326623623 verschillende opties nodigt je al gauw uit om opeens een webpagina te openen of de laatste facebook updates te bekijken. Dan ben je opeens helemaal uit de verhaalwereld gestapt terwijl je net zo lekker zat te lezen…

Ik heb het vergeleken met iBooks op mijn iPhone en als je de grootte van het scherm even buiten beschouwing laat, vind ik de e-reader nog steeds fijner. Met iBooks had ik last van mijn eigen weerspiegeling en was ik telkens afgeleid door de mail etc, gewoon omdat het kon.

Vind de graphics van iBooks wel ontzettend mooi!

Hey Laura!

Ik heb al twee jaar een e-reader en omdat ik hem zo weinig gebruik, gaat de batterij nog maar iets van een uur mee 🙁 Wat ik echt mis, is de keuze uit lettertypen. Als ik een gewoon boek koop, koop ik ook altijd de editie met het mooiste lettertype en de mooiste voorkant. Op de een of andere manier leest dat “lekkerder”. 😉 Bij een e-reader zit je altijd met dat lelijke Times New Roman-achtige lettertype.

Maar inderdaad, een e-reader weegt bijna niets en neem je daardoor toch wat makkelijk mee dan The Norton Anthology of English Literature (die voor mijn gevoel wel 5 kilo weegt. Ik heb er gisteren zelfs nog even wat krachttrainigsoefeningen mee gedaan :D)

Wat ik nou echt handig zou vinden is een code in elk boek dat je koopt (zo een die je weg moet krassen) en dat je dan voor een euro ofzo een digitale variant kan aanschaffen. Zo heb je een mooie gevulde boekenkast voor thuis en een lichte tas voor onderweg 😉 Maarja, dat zal commercieel gezien wel niet zo aantrekkelijk zijn…

Ik heb nog nooit een e-book geprobeerd. Ben het ook niet van plan. Papieren boeken FTW. De geur van nieuwe (en ook oude!) boeken krijg je niet in een plastic plaatje met touch screen. De ‘look’ en ‘feel’ van boeken vind ik minimaal 40% van de leeservaring.

Ik lees wat boeken op mijn iphone maar dat leest toch niet zo fijn als een echt boek. En idd ik ben gek op de geur, op het kunnen “spelen” met de bladeren tijdens het lezen, met het zoeken naar de boekenlegger. Ik zou het niet kunnen met een ereader… maar zou ik er ooit een krijgen dan zal ik hem heus wel gebruiken al is het maar voor de stripverhalen van Jan Jans en de kinderen 😉

Boek, Boek, Boek! Maar oké, ik geef toe dat het soms wel heel handig is… ik dacht inderdaad aan de Norton 🙂 En daarin lees je dan van die kleine verhalen of sonnetten of … 🙁
Ik heb een paar boeken op mijn computer staan, haha, want dan ligt het boek thuisthuis en kan ik hem dus niet lezen in Grunn. Drama natuurlijk!

Deze eReader heb ik ook! Wat een fijn ding is het. Zoals Nimke inderdaad zegt: dan is het boek thth blijven liggen en kan je niet verder lezen. Ook sleep ik hem wel eens mee naar school als ik veel tijd heb, dan ga ik lekker lezen in de stilteruimte. Naast die wetbundels hoef ik echt niet nog een dik leesboek mee te nemen, dus die eReader is een prima oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *