Categorieën
Genieten

Blote boobies en zweten in de sauna

Terwijl ik nog iets relaxter onderuit zak, genietend van de warmte en de rust, valt mijn oog ineens op een kudde mensen links van mij. Een kudde blote boobies (een stuk of veertig), net zulke blote billen en allemaal een beetje onrustig van het ene op het andere been wiebelend. En het ziet er zo raar uit, al die blote mensen op een kluitje, wachtend op een opgieting (ja, van alle verwennerijtjes die een sauna te bieden heeft, kiezen zij ervoor om in een snijdend koude wind in hun nakie te wachten op een opgieting). Maar hoe raar dat kluitje naakt er ook uit ziet, het is juist één van de zegenen van de sauna; het is wat de sauna zo ontspannend voor mij maakt.

Altijd wel iets

Ik ben namelijk zo iemand die zich iets te vaak druk maakt om zichzelf. Terwijl de rest van het strand/zwembad/waar dan ook zich vooral bekommert om haar eigen blubberbillen, maak ik me des te drukker over de putjes in “mijn puddingbenen” en o wee als iemand anders het ook nog eens kan zien… Mijn onzekerheid wint het op die momenten van mijn gezonde verstand en voor ik het weet sta ik weer te mopperen op imperfecties die niemand ziet behalve ikzelf.

Loslaten

Je zou dus verwachten dat ik op ben van de zenuwen als ik naar een sauna ga waar ik de hele dag in mijn nakie rondhups tussen andere onbekende mensen – ik bedoel, als ik me al zo druk maak over een bikini of zelfs gewone zomershorts – maar niets is minder waar. Zodra het haakje van mijn bh losgaat en mijn ochtendjas van mijn schouders glijdt, kan ik ineens ook alles loslaten en glijden al die zorgen net zo hard van mijn schouders. Ik hoef even een dag niet mijn perfectionistische zelf te zijn.

Dik, dun, alles

Dat is niet omdat ik plotsklaps die putjes heb geaccepteerd. Het komt vooral doordat je alle vormen, maten en figuren voorbij ziet komen. Met putjes, zonder putjes. Met vetjes, zonder vetjes. Ronde boobies, puntige boobies, hangende boobies, trotse tietjes. Zachte babybillen en killerbillen. Alles. En het mooiste is nog, niemand kijkt op of om. In de sauna ben je gewoon nóg iemand die naakt rondloopt, of je nu net zulke killerbillen als Doutzen Kroes hebt of niet.

Zweten

Je hoeft je er niet eens voor in het zweet te werken; het enige dat je zal doen zweten, is de heerlijke hitte in één van de sauna’s of stoomcabines. Over ontspannen gesproken: zo stond ik drie weken stijf van de tentamenstress, en zo maakte ik me gisteren nergens druk om. Niet om mijn mail, niet om wat ik moest doen en al helemaal niet om mezelf of mijn lijf. Heerlijk. Als gratis souvenir kwam ik thuis met een perzikhuidje, zonder stress en met het besef dat ik de enige ben die een probleem maakt van de imperfecties van mijn lichaam èn wetende hoe heerlijk het is om dat even los te laten. Immers, niemand is hetzelfde en niemand is perfect, en toch zijn zo veel mensen mooi. Ik ook.

9 reacties op “Blote boobies en zweten in de sauna”

Lol, ik las even “kikkerbillen”, haha! Die Doutzen toch.

Knap dat je dat durft hoor, ik zou elke vijf minuten een paniekgolfje krijgen denk ik, net als in nachtmerries waarin je je bent vergeten aan te kleden!

Hahaha, kikkerbillen… Die is leuk 😛

En dankje! Ik vind het echt heerlijk en daar was ik de eerste keer (twee jaar geleden) ook echt verbaasd over. Maar zelfs als ik een onzekere periode heb (zeker stressvolle periodes gaan gepaard met meer onzekerheid), kan ik al die onzekerheden over mijn lichaam even thuislaten. Snap overigens heel goed dat je het spannend zou vinden, ik was de eerste keer ook op van de zenuwen!

Ik snap het helemaal, ik ervaar de sauna ook zo. De eerste keer vond ik het heel eng, maar als je eenmaal bent gewend aan alle andere mensen om je heen, in alle soorten en maten, dan ben je gewoon een van de velen en tevreden over je lijf. Hoog tijd om weer eens te gaan, haha!

Zo waar! Zo heb ik het zelf ook ervaren, de eerste keer dat ik naar de sauna ging. Ik ben me doorgaans heel erg bewust van mijn lichaam en heb het idee dat iedereen naar me kijkt als ik in het zwembad in mijn bikini rondloop (en dan niet omdat ik er zo fantastisch uitzie), maar in de sauna voelde ik me compleet op mijn gemak. Zo gek, maar wat heerlijk!

Wat heerlijk zeg! Ik ben de laatste tijd steeds meer af van het ding dat ik me druk maak om mezelf en maar blijf spiegelen aan anderen. Op een of andere manier is het feit dat ik nu zo aan mezelf werk voldoende om tevreden te zijn en dat scheelt zoveel gestress en gedoe 🙂

En de sauna.. Ik kan me daar écht niet fijn op m’n plek voelen. Krijg het altijd zo onwijs benauwd daar dat ik na drie minuten naar buiten hobbel. Zit je dan 😉 Dus tenzij ergens waar er toevallig eentje staat, ga ik er niet zo snel heen.

Ik weet nog hoe awkward ik me voelde toen ik voor het eerst naar de sauna ging. Maar zodra die badjas uit is, is er eigenlijk niks meer aan de hand. Ik vind het ook echt heerlijk om daar de heel dag rond te sjouwen en te relaxen… Ben alweer veel te lang niet geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *