Categorieën
Genieten

Birdsday

Birdsday

Het was een perfecte zondag in juli – zo’n dag waarop de vogeltjes fluiten. In dit geval floten er héél veel, want ik ging met een vriendin naar vogelpark Avifauna voor haar “Birdsday”.

Als klein meisje (denk basisschooltijd) wilde ik altijd een volière. Ik zou er eentje nemen met kanaries en kwarteltjes en een heleboel andere mooie vogeltjes. Toen was dat alleen maar een droom waarvan ik nooit had gedacht dat ‘ie werkelijkheid zou worden: een werkelijkheid met kanaries, zebravinkjes, Japanse meeuwtjes, spitsstaarten én kwarteltjes. Met mijn slaapkamerraam grenzend aan de achtertuin hoorde ik ze iedere ochtend fluiten als ik wakker werd; prachtig!

Zulk gefluit vulde heel Avifauna, waar ze meer dan 260 soorten vogels hebben. Zo zagen we adembenemende adelaars, gigantische gieren, kwetterende parkietjes en, mijn favorieten, kletsende kaketoes. In de grote vogelhuizen liepen we tussen los rondvliegende bruine, grijze en gele vogels, maar ook vogels met alle kleuren van de regenboog (zelfs een pimpelpaarse!). Het meerendeel had ik nog nooit gezien en ik bleef me keer op keer verbazen over de pracht en praal van deze wonderbaarlijke wezens.

Birdsday-001

Birdsday-002

Birdsday-003

Birdsday-004

Birdsday-005

Birdsday-006

Birdsday-007

Birdsday-008

Birdsday-009

Birdsday-010

Birdsday-011

Birdsday-014

Birdsday-015

Birdsday-016

Birdsday-017

Rond lunchtijd kwamen we aan bij de ara’s, de favorieten van m’n vriendinnetje. Ze wilde ze zo graag zien vliegen, maar ze hingen alleen maar krijsend aan de tralies. Daar hingen ze nog steeds toen we naar de demonstratie gingen, die toevallig achter het verblijf van de ara’s was.

Toen de demonstratie eenmaal begon, werd ons ook duidelijk waarom de ara’s zo opgewonden waren: ze wisten dat ze niet veel later vrij rond zouden mogen vliegen. Bij een demonstratie denk je vaak aan trucjes, maar dat was hier totaal niet het geval. De ara’s vlogen vrij rond en kwamen af en toe op de schutting achter ons of op de tak bij de trainers zitten. De demonstratie draaide vooral om het natuurlijke gedrag van de ara’s (en later ook andere vogels) en informatie geven (wist je dat wanneer ara’s eenmaal een koppel zijn, ze voor altijd bij elkaar blijven?).

Birdsday-012

We vonden het zo bijzonder, dat we ook naar de tweede demonstratie gingen, waar we verrast werden door roofvogels, variërend van gieren tot de bekende Amerikaanse zeearend. Deze demonstratie ging wel iets verder dan alleen rondvliegen: de vogels werden uitgedaagd om te laten zien hoe zij een prooi vangen. Dit ging heel ongedwongen: toen één van de aasgieren lange tijd op het dak vertoefde, lieten de trainers hem zijn gewoon zijn gang gaan tot hij er wel klaar voor was.

Birdsday-019

Birdsday-018

Birdsday-021

Birdsday-020

Birdsday-022

Mede doordat de demonstraties zo gericht leken te zijn op de vogels meer dan op ons entertainment heb ik er zo van genoten. Er bleek duidelijk respect vanuit de trainers naar de dieren en hun natuurlijke instinct. Wat ook fantastisch was, waren de vogelhuizen waar meerdere soorten in een nabootsing van hun natuurlijke leefomgeving samenleefden, en waar wij als bezoekers doorheen konden lopen om daar zo deel van uit te maken. Toch voelde het bezoekje aan Avifauna wat dubbel. Enerzijds dus die demonstraties en vogelhuizen waarin de vogels echt hun natuurlijke gedrag konden vertonen, maar anderzijds ook een aantal verblijven die wel wat klein leken voor het aantal vogels dat erin zat (dit baseer ik puur op mijn eigen idee en op geen enkele manier op feiten of vakkennis).

Vroeger stond ik hier nooit bij stil, maar sinds een paar jaar ben ik mij door documentaires, blogs en social media steeds bewuster aan het worden van wat gevangenschap met dieren kan doen. Dat zet mij, zeker gezien dit de eerste keer in een dierentuin was sinds dit groeiende bewustzijn, toch extra aan het denken. De “natuur” van zo dichtbij kunnen bewonderen terwijl het tegelijkertijd alles behalve natuurlijk is – dat is een heel moeilijke tegenstelling (die om nog veel meer nuance vraagt) waar ik in Avifauna bij stil heb gestaan, en waardoor ik nog meer nadenk over wat dierenparken voor dieren betekenen in plaats van voor mij als mens.

Volgens de website wil Avifauna meer zijn dan alleen een dierentuin en hebben zij doelstellingen als soortenbehoud, natuurbescherming, natuurbeschermingseducatie en vogelopvang. Terugkijkend naar mijn bezoek zie je dit inderdaad wel terug, maar dan nog heeft dit dagje uit mij, naast een leuke herinnering met een vriendin, ook zeker stof tot nadenken gegeven.

Birdsday-023

Birdsday-024

Birdsday-026

2 reacties op “Birdsday”

Wat een bijzonder mooie impressie van wat jij met je vriendin die dag meegemaakt hebben. Trouwens ook een heel leuk verjaardags kado.
Het nadenken kan ik me wel voorstellen, maar zonder die kooien met allemaal, mooie dieren hou je natuurlijk weinig over om te bekijken.
Als er met liefde voor de dieren gezorgd word,ben ik er van overtuigt dat ze een goed leven hebben, net als in privé volières.
De foto S geven een mooi beeld van jullie dag. Toppie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *