Categorieën
Tongstrelende taferelen

Balsamico-kipsalade

De herfst heeft echt zo zijn charmes, maar voor boerenkool met worst loop ik nog steeds niet warm (zelfs al lust ik het wel). Geef mij maar gewoon een frisse, gezonde salade waarmee ik me weer even in de zomer waan. Met deze vitaminebom kan iedereen de winter aan!

Supergezond

Bij sla denken we al snel aan groenvoer, en groenvoer is gezond. Sommige groenten en fruit zijn nog gezonder dan gezond. Wist je bijvoorbeeld dat radijsjes van binnenuit werken om je huid mooier te maken? Bovendien helpen ze om eindelijk die tandpasta-smile van de reclames te krijgen, want ze maken je tanden sterker tegen gaatjes en tandsteen, en houden je tandvlees gezond. Je haar en nagels zouden er ook sterker van worden en je spieren soepeler. Dure antirimpelcrèmes laten wij lekker liggen in de winkels, want radijsjes verminderen rimpels ook nog eens. Niet dat we dat nu al nodig hebben, maar voor over twintig of dertig jaar, bijvoorbeeld. En radijsjes zitten vol met vitamine C, goed voor je weerstand!

Dan heb ik het nog niet eens over avocado gehad; het is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gezond. Zo weten we dat avocado heel vet is, maar gelukkig zijn dit de gezonde vetten die we ook in olijfolie vinden. Net als radijsjes helpen ze ons om strak te blijven en zitten ze boordevol voordelen die ons zullen helpen om de winter griepvrij (of in ieder geval zo griepvrij mogelijk) door te komen.

Wat heb je nodig?

Marinade

 • 1 el balsamicoazijn
 • 1-3 el olijfolie
 • Sap van een ½ citroen

Dressing

 • 1 el balsamicoazijn
 • 1-3 el olijfolie
 • Sap van een ½ citroen
 • 1 tl grove mosterd

Salade

 • 200-300 gr kipfilet
 • Krop sla
 • 1 bosje radijsjes
 • 1 avocado

 Schort om

Genoeg gezondheidspraat: tijd om je schort om te doen en de marinade te maken. Meng de balsamicoazijn, olijfolie en het citroensap in een kommetje. Doe hetzelfde met de dressing in een ander kommetje (als je de balsamicoazijn, olijfolie en citroen dan toch al in je handen hebt…) en vergeet daarbij niet de mosterd toe te voegen. Ik bak de kipfilet het liefst als geheel en snijd ze daarna pas zodat ze lekker mals blijven, dus voor het marineren haal ik alleen de witte vetjes eraf, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kip vooraf te snijden. Als je de tijd hebt, laat de kip dan de hele nacht afgedekt marineren in de koelkast. Zo niet, dan gaat de kip na een paar minuutjes in een koekenpan. Je hebt geen extra boter of olie nodig. De kip wordt het lekkerst als je hem pas omdraait wanneer de onderkant mooi gekarameliseerd is.

In de tussentijd

Was en snijd ondertussen de sla (voor twee personen gebruik ik ongeveer een halve krop). Maak vervolgens de radijsjes schoon en snijd ze in vieren. Halveer de avocado, lepel de pit eruit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de twee helften. Snijd dit in stukjes, doe alles bij elkaar in de bak en voeg de afgekoelde kip eraan toe.

Klaar!

Giet als laatste de heerlijke dressing eroverheen, meng het geheel en serveer er eventueel een knapperige foccaccia bij.

Geniet van de stevige bite èn de prachtige kleur van de radijsjes, de boterzachte avocado en de friszurige dressing. Ik ontdekte dit recept ongeveer twee jaar geleden op wat toen nog de Good Mood Food Blog heette, de website van Donal Skehan. Good mood food is deze salade absoluut, want met die heerlijke smaken is genieten gegarandeerd!

2 reacties op “Balsamico-kipsalade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *