Categorieën
Lekker lezen

Amy Chua – Battle Hymn of the Tiger Mother

In 2011 verschenen er ineens allemaal artikelen over de moeder die haar dochters uren liet oefenen op hun muziekinstrumenten, die haar dochters hun zelfgemaakte verjaardagskaarten teruggaf omdat ze een betere wilde waar tijd en aandacht in gestoken was. De haren van veel mensen gingen rechtop staan en al snel werd het boek gelabeld als controversieel en politiek incorrect. Hoe meer ik erover las, hoe nieuwsgieriger ik werd naar Battle Hymn of the Tiger Mother.

Het verhaal

Sophia en Louisa (Lulu) Chua oefenen dagelijks op hun muziekinstrumenten. Een paar uur lang, tot hun moeder, Amy, tevreden is. Ook als ze op vakantie zijn (wat best een uitdaging is voor Sophia, die piano speelt). Maar Amy is vastberaden en zet alles op alles om haar dochters zo goed mogelijk op te voeden en uit te laten blinken in dat waar ze goed in zijn. Zelfs als ze een afgeraffelde kaart cadeau geven, probeert Amy ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen.

“At Jed’s urging, Lulu handed me her ‘surprise,’ which turned out to be a card. More accurately, it was a piece of paper folded crookedly in half, with a big happy face on the front. Inside, ‘Happy Birthday, Mommy! Love, Lulu’ was scrawled in crayon above another happy face. The card couldn’t have taken Lulu more than twenty seconds to make.

I gave the card back to Lulu. ‘I don’t want this,’ I said. ‘I want a better one–one that you’ve put some thought and effort into. I have a special box, where I keep all my cards from you and Sophie, and this one can’t go in there.’

‘I deserve better than this. So I reject this.’ I threw the card back” (102).

Haar aanpak werpt zijn vruchten af: Sophia wint prijs na prijs en ook Lulu is fenomenaal op haar viool. Westerse ouders werpen een scheve blik op Amy’s aanpak en ook haar jongste dochter biedt non-stop weerstand, resulterend in veel geschreeuw, geruzie en uiteindelijk dit fascinerende boek over de Chinese aanpak. De juiste aanpak volgens Amy, die zelf ook zo door haar Chinese ouders werd opgevoed, zelfs al woonde ze in het Westerse Amerika.

Vind ik leuk

Natuurlijk was ik door alle artikelen die ik al had gelezen over dit boek razend nieuwsgierig, dus ik vond het des te leuker dat ik vanaf de eerste pagina al praktisch niet meer kon stoppen met lezen. Amy’s stijl leest bijzonder lekker en vlot weg, en heeft op de juiste momenten dat beetje humor dat je nodig hebt bij een verhaal als dit. Zeker als je vooraf al artikelen hebt gelezen zou je de indruk kunnen hebben dat Amy een horrorverhaal vertelt over hoe ze haar kinderen martelt, maar haar luchtige schrijfstijl laat zien dat er in hun heftige leventje ook ruimte was om even te kunnen ademen.

Eén van de meest indrukwekkende aspecten van dit boek is dat uit alles blijkt dat Amy’s aanpak voortkwam uit liefde, nog meer dan traditie. Ze schrijft niet alleen wat er gebeurd is, maar vooral waarom dat op die manier ging: waarom zij ervoor koos om de dingen op die manier aan te pakken, waarom de Westerse manier van opvoeden in haar ogen niet logisch is en welke emoties het bij haar losmaakte. Dit alles op een open, eerlijke manier, ook als het om situaties gaat die je als ouder liever niet toegeeft.

En de ontwikkeling die een hoofdpersoon in een (fictief) verhaal doormaakt, die is ook hier duidelijk aanwezig. Zelfs al houdt Amy stug vast aan haar idealen, toch lees je tussen de lijnen door hoe ze groeit als persoon, wat het boek een extra dimensie geeft en nog dynamischer maakt. En vooral: nog menselijker. Hoe verder ik kwam in het boek, hoe meer sympathie ik op kon brengen voor Amy. Ja, er gebeuren zeker dingen die ik me niet goed kan voorstellen, maar daar hebben we cultuurverschillen voor.

Battle Hymn of the Tiger Mother heeft me vanaf de eerste pagina in haar greep dankzij een fascinerend, voor mij onvoorstelbaar verhaal dat niet alleen op zichzelf al heel bijzonder is, maar ook nog eens ontzettend goed is geschreven. In tegenstelling tot veel artikelen kan ik begrip opbrengen voor Amy’s visie, zelfs al keur ik lang niet alles goed. Dit boek heeft me op vele manieren weten te verrassen: zowel qua schrijfstijl als het verhaal zelf. Een autobiografisch verhaal dat je het liefst in één middag verslindt. En dat betekent maar één ding: lezen!

Vind ik niet leuk

Twee terugkerende thema’s zijn de piano en viool. Zo vaak terugkerend, dat ik er stiekem af en toe wel genoeg van had. Ik weet namelijk helemaal niets van piano of viool, laat staan dat ik alle muziekstukken waar Amy het continu over heeft, ken. Hoewel ik de toegevoegde waarde ervan begrijp en ik er waardering voor heb dat ze de piano en vooral viool als een soort hoofdpersonen binnen het verhaal heeft weten te presenteren, was het soms best vermoeiend.

Lekker lezen

Amy ChuaThe Battle Hymn of the Tiger Mother
ISBN: 9781408825099
Uitgeverij: Bloomsbury
Prijs: €9,49
Waardering:

4 reacties op “Amy Chua – Battle Hymn of the Tiger Mother”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *