Categorieën
Genieten

125 jaar autoreclame

Er gaat geen dag voorbij zonder autoreclame op televisie, of een opengeslagen tijdschrift met een advertentie. In het Louwman Museum is nog tot en met 29 april een tentoonstelling te bewonderen met 125 jaar autoreclame. Dat moesten we zien.

Sommige reclames komen ons bekend voor, maar de meesten kennen we nog niet. Het eerste wat mij opviel, was het feit dat de meeste advertenties vrouwen erop hadden staan. Huh, dacht ik even. Auto’s schijnen immers meer een mannen- dan een vrouwending te zijn. Maar zeker in de jaren ’50 en ’60 werden vrouwen steeds populairder. Auto’s waren namelijk makkelijk genoeg voor iedereen, dus ook voor ons.

Voor ieder wat wils

Er zijn advertenties uit het jaar kruik (jaren ’20) en advertenties die we een paar jaar geleden nog voorbij zagen komen. De advertenties zijn van talloze autofabrikanten van over de hele wereld. Ook uit ons eigen kikkerlandje (Spyker). De tentoonstelling is ontzettend divers, en er is dus voor ieder wat wils. Degene die mij het meest aanspraken waren de welbekende Volkswagen advertenties.

Niet alleen papier

Er hangen niet alleen gedrukte advertenties, maar er staan ook vier televisies met Nederlandse autoreclames uit verschillende perioden. Als je de smaak goed te pakken hebt, kun je doorlopen naar de bioscoop, waar diverse spotjes gedraaid worden. Spotjes waarin een ideale Amerikaanse housewife te zien is, en die mijn vriend en ik een beetje corny vinden. Maar die spotjes zijn niets vergeleken sommige Duitse spotjes. Toen was het vast een hit, nu is het vooral heel komisch.

Genieten

De tentoonstelling was ontzettend leuk, vooral omdat reclame nog steeds deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Bovendien waren de reclames bijzonder mooi en overzichtelijk gepresenteerd, zoals je op de foto hieronder een beetje kunt zien. Een absolute aanrader, en nog te bewonderen tot en met 29 april! Als je uitgekeken bent, is er nog een heel museum om door te wandelen. Hoe ik dat vond, lees je snel.

Één reactie op “125 jaar autoreclame”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *