Categorieën
Prinsessendingetjes

Wat je moet weten over wat je in je haar smeert

ingredienten-intro

Het eerste ingrediënt van de meeste haarproducten herkennen we wel (Aqua) en we weten ook de sulfaten en siliconen inmiddels wel te vinden op ingrediëntenlijst, maar wat heb je aan het kennen van je haareigenschappen als de andere ingrediënten verder haast Chinees voor je lijken? Daarom de belangrijkste op een rijtje, zodat je weet wat ze doen en de zoektocht naar wat voor jouw haar werkt zo iets minder abracadabra wordt.

Ideaal gezien zou je alle ingrediënten en hun werking (het liefst ook nog in combinatie met hun specifieke werking bij bepaalde haareigenschappen en weersomstandigheden) uit je hoofd moeten kennen, maar gezien dat een behoorlijk onmogelijke opgave is, kun je je richten op de dingen die voor jou relevant zijn. Er zijn verschillende groepen. Hieronder de belangrijkste groepen met hun functie en hun veel te moeilijke namen.

Humectants

Humectants houden het vocht in het haar vast, zodat je haar niet verandert in een droge bos stro, maar juist voldoende moisture behoudt. Dit doen ze door water uit de omgeving aan te trekken en deze moleculen te binden aan de moleculen in het haar, een eigenschap die hygroscobic genoemd wordt. Klinkt perfect, toch? Dat is het ook, mits je je in de juiste omstandigheden bevindt. Het weer heeft namelijk grote invloed op de werking van humectants. Om dit helemaal te begrijpen is een klein scheikundig praatje nodig. Stel je voor dat je een kamer hebt met rook en eentje zonder rook. De kamer met rook heeft dan een hoge concentratie aan bepaalde moleculen, die we nu voor het gemak even rookmoleculen noemen. Deze zullen zich verplaatsen naar de kamer met een lage concentratie rookmoleculen zodat er een balans ontstaat. Best logisch, maar wanneer je kijkt naar je haar, is dit best vervelend. In een droge omgeving zal je haar de watermoleculen loslaten om in balans te komen met de omgeving. Allemaal leuk en aardig, maar jij blijft achter met droog, pluizig haar. In een vochtige omgeving kun je ook last krijgen van pluis, maar dan juist omdat je haar te veel vocht opneemt uit de omgeving en je haarschubben hier mogelijk wat meer van gaan openstaan en je haar onstuimig wordt.

Het klinkt dus alsof humectants behoorlijk zinloos zijn, gezien zij water uit de omgeving aantrekken. Mocht je in een bijzonder droge omgeving leven of juist omringd zijn door hoge luchtvochtigheid, dan zijn humectants inderdaad niet de beste keuze en zal vooral glycerin problemen veroorzaken. Als je toch producten hebben met humectants erin, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het haar genoeg moisture krijgt. Humectants zijn vooral geschikt voor normale en middelmatige weersomstandigheden (zoals hier in Nederland, bijvoorbeeld).

Dit zijn humectants

1,2,6 hexanetriol
Dipropylene glycol
Glycerin
Hexylene Glycol
Panthenol
Phytantriol
Propylene glycol
Sodium PCA
Sorbitol
Triethylene glycol
Polyglyceryl sorbitol
Glucose
Fructose
Polydextrose
Potassium PCA
Urea
Hydrogenated Honey
Hyaluronic Acid
Inositol
Hexanediol beeswax
Hexanetriol Beeswax
Hydrolyzed Elastin
Hydrolyzed Collagen
Hydrolyzed Silk
Hydrolyzed Keratin
Erythritol
Capryl glycol
Isoceteth-(3-10, 20, 30)
Isolaureth-(3-10, 20, 30)
Laneth-(5-50)
Laureth-(1-30)
Steareth-(4-20)
Trideceth-(5-50)

Oliën

Oliën zijn vaak zogenaamde emollients, oftewel een ingrediënt dat het haar glad en zacht maakt (en wat dacht je van die oogverblindende glans?) en helpt vocht vast te houden, wat ze tevens conditioning maakt. Een absolute aanrader voor mensen met grof haar, maar vaak te zwaar voor fijn haar. Te veel is natuurlijk nooit goed en kan in dit geval voor build-up zorgen. Dat neemt niet weg dat veel curlies graag oliën gebruiken en erbij zweren!

Dit zijn oliën

Argan oil
Coconut oil
Jojoba oil
Olive oil
Palm Oil
Safflower Oil
Sesame seed oil
Shea butter
Sweet almond oil
Wheat germ oil

Proteïnen

Eén van de meest belangrijke ingrediënten om op te letten. Mensen met fijn haar hebben van nature vaak een gebrek aan proteïne, wat leidt tot broos en levenloos haar, terwijl mensen met grof haar juist meer dan voldoende proteïne hebben en proteïnerijke producten beter kunnen mijden als ze willen voorkomen dat hun haar in een bos stugge stro verandert. Om te begrijpen waarom dit gebeurt is het nuttig om te weten hoe proteïnen werken.

Proteïnen worden makkelijk opgenomen door de oppervlakte van het haar en vormen daar een soort laagje dat de haarschubben opvult, wat ervoor zorgt dat deze mooi glad en glanzend wordt. Daarbij werkt het vochtvasthoudend, al moet erbij worden gezegd dat proteïnen, net als humectants, hygroscopic zijn. Nog veel belangrijker dan dat – en vaak bepalend bij het wel of niet gebruiken van producten met proteïnen – is dat ze het haar sterker maken. Proteïnen zijn namelijk de bouwstenen van haar. Mensen met fijn haar profiteren meestal van proteïnen en zien hun haar opleven, terwijl mensen met grof haar gefrustreerd zullen raken van de overdosis proteïnen: hun haar wordt er stug en onhandelbaar van. Een aanrader dus voor mensen met fijn haar en een afrader voor grof haar. Mensen met normaal haar zullen een balans moeten vinden tussen proteïnen en vocht. Vaak zijn conditioners en leave-ins met proteïnen iets te veel van het goede, maar zullen stylingproducten geen problemen opleveren.

Je kunt proteïnen herkennen als collagen, keratin, silk, soy,  rice, milk, oat en wheat. Vaak staat er hydrolyzed voor, wat betekent dat een techniek is toegepast waardoor de proteïnen kleinere moleculen zijn en dus nog makkelijker opgenomen worden door het haar.

Dit zijn proteïnen

Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
Cocoyl hydrolyzed collagen
Cocoyl hydrolyzed keratin
Hydrolyzed keratin
Hydrolyzed oat flour
Hydrolyzed silk
Hydrolyzed silk protein
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzed wheat protein
Keratin
Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein

UV filters

Zeker omdat we in het niet zo zonnige Nederland wonen zullen we er niet snel aan denken om niet alleen onze huid, maar ook ons haar tegen de zon te beschermen. Immers, het verbrandt niet en we merken eigenlijk helemaal niets, behalve dat het misschien wat lichter wordt. Toch zou het feit dat je droog, broos en dof haar krijgt van te veel zon genoeg reden moeten zijn om in de zomer of op vakantie producten met een UV filter te gebruiken.

Dit zijn UV filters

Benzophenone-2, ( or 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
Benzophenone-4
Benzyl salicylate
Benzylidene camphor sulfonic acid
Bornelone
Ethyl cinnamate
Ethylhexyl methoxycinnamate (octyl methoxycinnamate)
Octoxynol-40, -20
Octyl methoxycinnamate
Octyl Salicylate
Oxybenzone
Phenyl ketone
PEG-25 PABA
Polyacrylamidomethyl benzylidene camphor

Fatty alcohols

Misschien heb je het wel eens ergens gehoord: vermijd producten met alcohol erin. Alcohol wordt namelijk vaak gebruikt om de droogtijd van het haar te verkorten, maar kan er dus ook voor zorgen dat je haar te droog en daardoor pluizig wordt. Ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Alcohol denat, Propanol, Propyl alcohol en Isopropyl alcohol zijn de ingrediënten die dit doen en die je dus inderdaad beter kunt vermijden.

Er is echter ook een categorie die wèl heel goed kan zijn voor je haar: fatty alcohols. De naam verklapt al dat deze soort wat meer olie bevat doordat ze een andere samenstelling hebben. Waar de vorige groep een korte keten van atomen heeft, hebben fatty alcohols juist een lange keten. Hun werking is het tegenovergestelde, waardoor het haar glad en zacht wordt: het zijn namelijk emollients.

Dit zijn fatty alcohols

Behenyl alcohol
Cetearyl alcohol
Cetyl alcohol
Isocetyl alcohol
Isostearyl alcohol
Lauryl alcohol
Myristyl alcohol
Stearyl alcohol
C30-50 Alcohols
Lanolin alcohol

Chelating agents

Chelating agents zijn vooral belangrijk voor mensen die in een omgeving wonen met hard water (waar wij in Nederland eigenlijk geen last van hebben) of mensen die regelmatig zwemmen. Deze categorie zorgt er namelijk voor dat mineralen, chloor, metalen en dergelijke verwijderd worden.

Dit zijn chelating agents

Diiospropyl oxalate
Disodium EDTA
Disodium EDTA-copper
EDTA
HEDTA
Oxalic acid
Potassium or sodium citrate
Sodium oxalate
TEA-EDTA
Tetrasodium EDTA
Trisodium EDTA
Trisodium HEDTA

Polyquats

De reden dat ik polyquats noem is dat ze voor sommige mensen problemen opleveren. Wanneer ik een product gebruik met een polyquat erin (te herkennen aan “polyquaternium-#” of waarbij # altijd een getal is – ieder getal geeft een iets andere werking aan), zal mijn haar pluizen wanneer het nat is. Toen ik in Londen was had ik fantastische krullen, zoals altijd wanneer het regent, behalve dat het een enorme pluizenbol werd. Uiteindelijk ontdekte ik dat dit kwam door de polyquat in de gel die ik toen gebruikte. Het lastige van polyquats is dat ze build-up kunnen veroorzaken en behoorlijk moeilijk te verwijderen zijn. Vaak ontkom je niet aan een sulfaatshampoo. Voor veel mensen leveren ze geen problemen op, maar mocht je ondanks het vermijden van siliconen last krijgen van build-up of haar hebben dat pluist wanneer het nat is, dan loont het zich om te kijken of jouw haarproducten polyquats bevatten.

Tips

  • In reclames op televisie horen we over arganolie en meer wondermiddelen die perfect voor je haar zijn. Ze vertellen er echter niet bij dat arganolie best wel eens te zwaar kan zijn voor iemand met fijn haar of dat er talloze andere ingrediënten in zitten die je haar weinig goeds doen, waardoor je als nog met coupe vogelverschrikker eindigt. Soms zit het geprezen ingrediënt er wel in, maar staat onderaan de ingrediëntenlijst. Hoe hoger op de lijst, hoe hoger de concentratie die erin zit. Wees daarom kritisch over wat je koopt.
  • Ken je haareigenschappen en pas op basis daarvan je keuzes aan. Het is een trial-and-error reis, want wat voor de één met exact dezelfde haareigenschappen werkt, hoeft niet persé voor jou te werken.
  • Probeer niet meer dan één nieuw product tegelijk uit – zo weet je precies hoe het reageert op je haar en waarom je haar zich op een bepaalde manier gedraagt.
  • Een andere goede tip is het bijhouden van een soort haardagboek: wat heb je die dag gedaan, hoe was het weer, en wellicht kun je er zelfs foto’s bij doen zodat je verschil kan zien.

Vergeet niet dat dit slechts een greep is van de belangrijkste ingrediënten. Er zullen dus genoeg dingen in haarproducten zitten die je nog steeds niet herkent. Vaak zijn dit stoffen die ervoor zorgen dat het product een mooie emulsie wordt, dat het langer houdbaar blijft en meer van die dingen. Bij twijfel kun je het ingrediënt altijd even Googlen. Laat je ook niet misleiden door het woord “natuurlijk,” want veel vaker dan je lief is hebben ze er toch een cone of sulfaat in verstopt. Wees kritisch!

Meer over haar en krullen

8 reacties op “Wat je moet weten over wat je in je haar smeert”

Haha good thinking maar nee, het houdt een keertje op 😉 Als in, ik heb nu wekelijks op maandag een haarstukje geplaatst maar nu ga ik het weer wat meer uitspreiden. Belangrijkste basisinfo is er nu 🙂

Hoi Laura,
Fijn al die info over haar en haarverzorging!
heb nog wel een vraagje: heb jij een fijn merk voor gel en/of schuim, wat geen build-up veroorzaakt bij co-only wassen?(liefst een beetje budget haha..)
Alvast bedankt!

groetjes,Wendy

Hoi Wendy!

Budgetmerken zijn zo lastig te vinden, zeker in Nederland. Ik heb even gekeken naar wat andere Nederlandse meiden zoal gebruiken. Zelf heb ik dus geen ervaring met deze producten, dus je moet even checken of er iets inzit dat je liever niet gebruikt:

Studioline Mineral FX
Etos Solid Power Gel

Iets minder budget is Biosilk Rock Hard Gelee. Het wordt letterlijk “rock hard,” maar mijn haar bleef wel supergoed zitten. Reden dat ik het uiteindelijk niet gebruik is omdat mijn haar heel sterk de voorkeur geeft aan natuurlijke producten, en dat merkte ik.

Zelf heb ik een hele tijd dure gel van Curl Junkie gebruikt waar ik uiteindelijk niet helemaal happy mee was door de polyquats. Nu maak ik zelf gel – supergoedkoop en makkelijk! Ik wil alleen nog iets meer experimenteren voordat ik erover schrijf 🙂

Hoop dat je hier iets aan hebt!

Ah handig dit! Ik zet hem meteen even onder m’n favorieten. Ik moet dus opzoek naar haarproducten met proteïnen. Ik ben helaas een heel slecht meisje-meisje als het op m’n kapsel aankomt. Ik wou dat ik de discipline had om het elke ochtend mooi glad te föhnen en te kammen. Maar meestal gooi ik m’n haar snel in een knotje of staartje en vind ik het wel weer best. “Morgen maak ik m’n haar écht mooi!” denk ik dan. Elke dag weer.

Je haar kammen terwijl het droog is is heel slecht en föhnen is ook niet goed dus wat dat betreft is het niet zo dat je je haar van een VIP-behandeling ontziet 😉 Schrijf ik ook nog een keertje over hoor!

Hey laura. Hele fijne artikelen over krul haar. Ik gebruik al een paar jaar geen siliconen. Wel waste ik me haar met sufaat shampoo. Daar wil ik ook mee stoppen. Ik vraag me af waar moet ik naar kijken om een was-conditioner en een rijkere-conditioner te onderscheiden?
Verder heb ik het idee dat mijn haar ook niet blij worden van polyquats. Omdat ik me haar was met yes to coconut (waar een lichtere sulfaat in zit. Maar zowel de shampoo als conditioner bevat polyquaterium10 en me haar blijft pluizig)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *