Categorieën
Studie

Masterjacht

“Als ik later groot ben, wil ik prinses/balletlerares/dierenarts worden!” Ja, toen konden we nog lang genoeg dromen over de toekomst. Maar ineens ben ik aanbeland op het “als ik later groot ben” punt. Tijd voor een masterdag.

Het is zo gek. Toen ik nog HBO Oefentherapie Cesar studeerde en op de voorlichtingen hielp, zag ik daar de masterstands staan. Ik was ambitieus, maar een master? Nee, dat leek onmogelijk. En daar stond ik gisteren dan, bij mastervoorlichting nummer drie dit jaar. Soms kan ik nog steeds niet geloven dat ik a. bijna afgestudeerd ben en b. een master ga doen. Toch is het zo.

Redacteur/editor vs. Literatuur- en Cultuurkritiek

In februari schreef ik een blogje over de keuzes die ik dacht te moeten maken: Redacteur/editor (UvA), mijn droommaster met maar twintig toelatingen per jaar, of Literatuur- en Cultuurkritiek (UU) waar ik sowieso aan kon beginnen? Tot ik naar de masteravond van de UU ging en ontdekte dat Literatuur- en Cultuurkritiek het gewoon ècht niet was. Dat idee is sindsdien niet veranderd. Wat wel is veranderd, is dat Redacteur/editor ook niet meer zo rooskleurig lijkt als ik eerst dacht. Alsof ik een roze bril op had. Ik ging naar de open dag van de UvA en kwam enthousiast thuis. Toch was er iets: het feit dat het zo gefocust is op de Nederlandse boekenwereld, dat alles in het Nederlands is, dat ik enorm specifiek opgeleid zou worden en vooral dat ik alleen maar andere schrijftalenten zou begeleiden, maar dat ik zelf nooit meer zou produceren dan mailtjes voor de interactie met hen, verbeterde versies van hun manuscripten en prachtige flapteksten. Ergens klinkt me dat als muziek in de oren, maar ik wil schrijven. Natuurlijk wil ik die flaptekst ook best zelf doen… (eerst het boek zelf maar eens).

Book and Digital Media Studies

In de tussentijd – toen mijn Literatuur- en Cultuurkritiek back-up plan in het water viel – ging ik op zoek naar een nieuw b-plan. Ik kwam Book and Digital Media Studies tegen en hoewel ik het me niet echt besefte, was het liefde op het eerste gezicht. Het leek de perfecte master voor mij, maar op dat moment was ik er nog van overtuigd dat Redacteur/editor dat was. Toch raakte ik gelijk enthousiast en helemaal toen ik terugkwam van de Redacteur/editor voorlichting, wist ik het zeker: ik ga Book and Digital Media Studies doen. Het mooiste? Ik zou sowieso toegelaten worden.

Univ Leiden

Tijd dus om een kijkje te nemen in Leiden. Ik wist 100% dat ik dit keer ècht goed zat (maar dacht ik dat niet ook bij Redacteur/editor?), dus geen twijfel mogelijk. Eigenlijk had ik die masterdag helemaal niet nodig, behalve natuurlijk om een gezellig dagje uit te hebben met Annemarie en Larissa, èn om Laura te ontmoeten (waar nog een vervolg op moet komen, vinden we allebei). En om te ontdekken dat dit echtechtecht de master van mijn dromen is.

Wennen

Leiden was wel even wennen. Het eerste dat me opviel was de fantastische kantine. Onze kantine op de UU bestond (je leest zo waarom ik bestond schrijf) uit een stel automaten. Daar was ik tot op de dag van vandaag nog van overtuigd, maar blijkbaar hebben we tegenwoordig een heel restaurant in de UB. Hoe dan ook is het in Leiden goed geregeld en er hangen haakjes in de wc. Precies, dan hoeft je jas niet meer op die vieze grond (die daar overigens schoon was – het rook er zelfs fris) te dwijlen. Dan is er naast de kantine ook nog eens een schrijfcafé. Maar toch. Ik miste de sfeer. Het voelde heel erg koel aan, zoals in de Uithof en ik miste gelijk dat knusse van de binnenstad. Maar ach, het is maar een jaartje.

Enthousiast

Op de informatiemarkt raak ik aan de praat met één van de oprichters van de master. Het eerste advies dat hij me geeft is dat ik met mijn hart moet kiezen en niet met mijn verstand (weer eens wat anders dan dat ze gelijk hun programma proberen te verkopen). Hoe meer ik met hem en wat studenten die de master doen praat, hoe enthousiaster ik word (alsof ik nog niet enthousiast genoeg was). Ze blijken zelfs een magazine te maken (met prachtige vormgeving) en hebben een drukpers! Maar dan laat hij bij de voorlichting die paar woorden vallen. Er is plek voor maar dertig mensen.

Geen garanties

De moed zinkt me in de schoenen. Ik weet best dat ik een goede student ben, maar zo zijn er nog veel meer met mij. Hoe ga ik opvallen tussen die talloze aanmeldingen? Ik was er al die tijd van overtuigd dat ik hoe dan ook deze master kon gaan doen en hoewel ik alles op alles zal zetten om dat waar te maken, is het toch afwachten. En… Ik moet wéér op zoek naar een b-plan, maar er zijn weinig masters in Nederland die me echt aanspreken. Twee maar, eigenlijk. Allebei met een strenge toelating, zonder enige garanties. [vul hier een niet zo net woord in]. De masterjacht continues, dus mocht je nog aanraders hebben…

13 reacties op “Masterjacht”

Gewoon inschrijven en je zo goed mogelijk presenteren!! Volgens mij zijn masters over het algemeen niet zo heel druk hoor. Zal wel afhankelijk zijn van je vooropleiding. Wij zaten met dertig maar mss dat ze bij rechten enzo veel meer hebben.
Misschien moet je het omdraaien, waarom zou jij niet geselecteerd worden?

Over de kantines vam de UU… Waar heb jij colleges? In de binnenstad denk ik? Op de Uithof zijn ze er wel, hele restaurants inderdaad! Hadden ze op de Trans (binnenstad) niet ook iets van een soort kantine? Wel klein natuurlijk….

Ik heb voornamelijk les in de binnenstad. Op de Trans zit wel iets maar veel meer dan wat verlepte saucijzenbroodjes hebben ze daar niet 😉

Toen ik nog aan de HU studeerde in de Uithof hadden ze echt alles vers, heerlijk.

En je hebt gelijk, ik moet het ook omdraaien maar ik wil niet weer superblij worden en enorm teleurgesteld worden als ik niet aangenomen word.

Maar hoeveel mensen melden zich dan aan voor die master? Bij die van Journalistiek melden zich er zeventig aan en worden er ongeveer dertig toegelaten. Het is vervelend inderdaad dat je niet meteen wordt toegelaten, maar dat is bij veel masters zo helaas. Misschien kan je kijken of je (nog) meer ervaring op kan doen ergens (maar ik weet niet of je daar tijd voor hebt hoor).

Oh en inderdaad, eens dat het een vervolg moet krijgen!

Redacteur/editor heeft ieder jaar 100-150 aanmeldingen en er worden 20 mensen toegelaten. Toen zonk de moed me ook behoorlijk in de schoenen.

Ik heb wel gevraagd hoe veel aanmeldingen er waren maar dat wisten ze niet zeker. Antwoord was in ieder geval: “Heel erg veel.”

Het ziet er nu naar uit dat ik me aan ga melden voor Book and Digital Media Studies + Redacteur/editor en dan nog plan c natuurlijk.

Wat moet je er eigenlijk voor doen?
Bij ons waren mensen die op de eigen faculteit zaten gelijk geplaatst, kwam je van een andere uni, dan moest er een CV en motivatie bij, etc etc.

Even informeren hoeveel aanmeldingen ze hebben of inderdaad, hoeveel er normaal ‘afgewezen’ worden. Mss valt dat mee, melden er 25 aan maar mogen er 30 deelnemen (zou wel mooi zijn!). En welke criteria er zijn, zou niet weten waarom bv jij niet aangenomen zou worden en een ander wel. Je bent toch hardstikke goed bezig? Ja, last minute dingen af moet maken, daar hebben we allemaal last van (zeg ik, eigenlijk heel hard bezig om maandag wat in te leveren haha). Je vindt het leuk dus die motivatiebrief is ook geen probleem…

Maar snap het wel, meteen oma opbellen om blij uit te leggen wat je zeker weten gaat doen, dat gaat niet

Voor Book and Digital Media Studies moet je op dit moment een motivatiebrief schrijven en mooie cijfers helpen ook mee, maar zijn niet zo doorslaggevend als de brief. Ze zijn bezig met een strengere selectieprocedure dus het is nog afwachten hoe het uiteindelijk gaat lopen.

Voor Redacteur/editor schrijf je ook een motivatiebrief. Als je geselecteerd wordt, moet je op gesprek komen en als dat ook goed gaat, mag je een toets doen (tekst corrigeren).

Gek genoeg denk ik dat ik bij de laatste een grotere kans maak, gezien ze ook heel erg kijken naar ervaring, mijn cijfergemiddelde bijna een punt boven de ‘eis’ zit en motivatiebrieven schrikken me gelukkig niet af 😉

En nog off topiv over UU binnenstad: toen ik eeb jaar Geschiedrnis studeerde kwam ik ook nooit op de Uithof. Prachtig om in de stad college te krijgen, in panden die op zich zelf al een cursus in de opleiding waard zijn. Wij zaten vaak op de Drift en de Trans, en dan allemaal schuine trappetjes op, echt ontzettend mooi! Dat vond ik ook het enige nadeel aan de studie die ik toen ben gaan doen, hello Uithof…! Maar ook daar voelt het heel snel geborgen, wij zitten voornamelijk in twee gebouwen met rechtstreekse verbinding naar de bieb. Ook chill!

Hey Laura!
Wat fijn dat je je droommaster hebt gevonden, maar inderdaad naar dat je niet gegarandeerd die master ook kan doen 🙁
Trouwens, ik weet niet of je al in het nieuwe gedeelte van de UU hebt rondgekeken (bieb). Daar hebben ze nu ook een cafe en een soort lounge EN een restaurant(je)! 😀
x An

Nee ik leef echt onder een steen hoor en ik ben ook nog een krentenkakker die altijd met haar eigen boterhammetjes luncht. Op de HU mocht ik mezelf een keer per week trakteren op een vers broodje uit de kantine (nog groter dan die in Leiden).

Binnenkort moeten we maar even een kijkje nemen want voor ik het weet ben ik afgestudeerd 😉

Ben jij er trouwens al definitief uit wat je plan is qua MA?

xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *