Categorieën
Lekker lezen

Lekker lezen in de zomer

Geloof het of niet, maar eigenlijk heb ik nooit tijd om te lezen. Het aantal boeken dat ik sinds januari verslonden heb… Te weinig. Waarom? Omdat ik zo veel lees. Maar dat is allemaal verplichte literatuur. Ook leuk, maar er gaat niets boven zelfgekozen boeken. Hier ga ik sowieso mijn zomer mee vullen.

10. Room – Emma Donoghue

Room. De vijfjarige Jack is er geboren en opgegroeid. Het is waar hij leeft met zijn moeder terwijl hij leert en leest en eet en slaapt en speelt. ’s Avonds sluit zijn moeder hem veilig op in de kast waar hoort te slapen als Old Nick langskomt. Room is misschien Jacks thuis, maar zijn moeders gevangenis waar ze al zeven jaar vastgehouden wordt door Old Nick. Vastberadenheid, inventiviteit en ongekende moederliefde hebben haar een leven voor Jack doen creëren, maar ze weet dat het niet genoeg is. Voor haar en voor hem niet. Zo komt een ontsnappingsplan tot leven. Een plan waar ik graag meer over wil lezen, zeker gezien het verteld wordt door de jonge Jack.

9. Oliver Twist – Charles Dickens

Velen kennen dit klassieke verhaal wel, maar ik nog niet. Natuurlijk weet ik dat het gaat over een weesjongen die wegloopt en terechtkomt bij een stel dieven. Oliver Twist shockeerde veel mensen toen hij voor het eerst gedrukt werd en ik ben dan ook razend benieuwd.

8. Alice’s Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass – Lewis Carroll

Weer zo’n boek dat iedereen kent, maar dat ik nooit heb gelezen. Toen ik het vak Literary Theory volgde en telkens verwezen werd naar Alice in Wonderland was het overduidelijk dat het echt een keer moest gaan gebeuren. Wat ik weet? Iets met een magische wereld die op z’n kop staat, een baby die verandert in een varkentje, theekopjes en dat een zevenjarige een koningin wordt dankzij een chaotisch potje schaak. Ben ik iets wijzer? Nee. Nieuwsgierig? O, ja!

7. Shelter – Frances Greenslade

Maggie’s vader is ‘Mr Safety‘. Hij kent de bossen van Duchess Creek in het noorden van Canada op z’n duimpje en heeft zijn dochter geleerd hoe ze moet overleven. Samen met haar zus en moeder zijn ze veilig. Altijd veilig. Tot het volledig misgaat op een dag en Irene – haar moeder – er alleen voor staat. Ze laat haar dochters achter bij een familie met de belofte om na de zomer terug te komen, wanneer alles weer op rolletjes loopt. Voor de zusjes het weten is het winter. Geen moeder. Zelfs geen brieven meer. Dit doet me sterk denken aan de eerste Virginia Andrews-serie (Flowers in the Attic), een serie die ik met veel plezier en liefde gelezen heb. Kom maar op met Shelter.

6. The Weird Sisters – Eleanor Brown

Rosalind. Bianca. Cordelia. The Weird Sisters. Rose is altijd de eerste, Bean nooit, Cordy de laatste. Twee tegen één, drie tegen elkaar, maar nooit samen. Geen drama’s – geen verraad of vertrouwen geschaad, geen gestolen liefdes of ruzie over geld of eigendom, of andere dingen die families uit elkaar doen vallen. Nee, het is veel simpeler. Kijk, ze houden van elkaar. Maar ze mogen elkaar gewoon niet.

5. 1000 Years of Annoying the French – Stephen Clarke

Was Battle of Hastings een Franse overwinning? Non! William the Conqueror was Norman en haatte de Fransen. Waren de Britten verantwoordelijk voor de dood van Joan of Arc? Non! De Fransen veroordeelden haar tot de dood. Omdat ze een broek droeg. De guillotine een Franse uitvinding? Non! Hij kwam oorspronkelijk uit Yorkshire. Een heel boek vol met zulke weetjes. Ik heb dan niet zo veel met Frankrijk, maar volgens mij is 1000 Years of Annoying the French een heel vermakelijk stukje leesplezier voor menig Engels student.

4. The Land of Decoration – Grace McCleen

Voor mijn gevoel wordt dit een beetje een sprookjeszomer. Judith en haar vader hebben niet veel – vooral stoffige overblijfselen van de moeder die ze nooit heeft gekend. Maar Judith ziet de wereld anders. Waar anderen rotzooi zien, ziet zij mogelijkheden. Ze wordt gepest op school, maar zoekt thuis troost in het maken van The Promised Land – kleine mensen gemaakt van ragertjes, een maan, sterren en een spiegel die de zee voorstelt. Dat is The Land of Decoration. Wat nou als ze het laat sneeuwen? Misschien hoeft ze dan niet naar school op maandag. Ze gaat aan de slag met scheerschuim en wol. De volgende dag opent ze de gordijnen, en dit is pas haar eerste wonder. En dat is wanneer de problemen beginnen.

3. The Panopticon – Jenni Fagan

Pa-nop-ti-con. Een gevangenis die zo gebouwd is dat de bewaker iedere gevange ten alle tijden kan zien. Zonder zelf gezien te worden. Anais Hendricks, vijftien, wordt naar The Panopticon gebracht, een tehuis voor jonge overtreders. Ze heeft geen idee hoe ze hier terecht komt, maar aan de andere kant van de stad ligt een politievrouw in coma en er zit bloed op Anais’ school uniform. Ik ben benieuwd.

2. The Prisoner of Heaven – Carlos Ruiz Zafón

Ademloos heb ik The Shadow of the Wind en The Angel’s Game gelezen. Eindelijk is er een nieuw deel dat mij terug zal voeren naar The Cemetery of Forgotten Books en Sempere & Sons bookshop: The Prisoner of Heaven. Het verhaal begint vlak voor kerst in 1957. Daniel is alleen in de winkel op een ochtend wanneer een mysterieus, hinkind figuur binnenkomt. Zijn oog valt op een uniek geillustreerde editie van The Count of Montecristo. De man lijkt niets te geven om boeken, maar heeft toch zijn zinnen op dit dure exemplaar gezet. Tot Daniels grote verbazing schrijft hij ‘Voor Fermin Romero de Torres, die terugkwam van de dood en de sleutel tot de toekomst is’ op het boek. Dat is pas het begin van dit kersverse verhaal.

1. The Marriage Plot – Jeffrey Eugenides

Begin 80s. De studiebolletjes aan Amerikaanse universiteiten ademen Derrida (zij liever dan ik!). Maar niet Madeleine Hanna – student Engels – die haar scriptie doet over Jane Austen en George Elliot die de grondleggers zijn van het zogenaamde Marriage PlotHaar studie lijkt zich te vermengen met het echte leven in de vorm van twee totaal verschillende jongens: Leonard, een charismatische eenling waarmee ze een erotische en intellectuele relatie ontwikkelt, en haar oude vriend Mitchell die zich gewoon vreemd gedraagt en een obsessie heeft voor Madeleine. Dit boek staat bovenaan mijn lijstje en belandt hopelijk deze week nog op mijn boekenplank. Immers, de vakantie begint vrijdagmiddag.

Wat zijn jouw aanraders en leeswensen voor de zomervakantie?

4 reacties op “Lekker lezen in de zomer”

Ik houd van de ietwat bizarre boeken van Carlos 🙂 Mijn aanraders zijn 2 NaNoWriMonovels: The nightcircus van Erin Morgenstern en Glazuur van Lisette Jonkman (chicklit). O, en als je de Sisterhood of the traveling pants leest, dan is het laatste deel (Sisterhood everlasting) ook een aanrader.

Geen Engelse literatuur, wel heel interessant: Kazernekind van Marlies Mielekamp. Dit gaat over een Molukse vrouw die tijdens het einde van de KNIL naar Nederland gaat en in Schattenberg (voormalig Kamp Westerbork) belandt. Heel interessant en mooi geschreven, plus je leert er veel van.
Momenteel ben ik bezig in ‘We need to talk about Kevin’ en ‘Wir Kinder von Bahnhof Zoo’, gelukkig ben ik daar voorlopig nog wel even zoet mee :D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *