Categorieën
Kijkvoer

Dexter: Op naar het einde

Politie-, moord- en andere moderne whodunnits zijn razend populair. Eén van de vele CSI’s op de ene zender, Law & Order op de andere en grote kans dat de volgende zender een gloednieuwe serie in dezelfde categorie aankondigt. Allemaal zijn ze spannend en zelfs bloedstollend, als je de aankondigingen moet geloven. Dexter is dat ook, maar heeft één element dat alles verandert: het is verteld vanuit een seriemoordenaar, en na zeven seizoenen begint vanavond (in de VS) het einde.

Goed vs. slecht

Een seriemoordenaar als middelpunt geeft een bijzonder tegenstrijdige kijkervaring: houden we van Dexter of niet? Immers, hij is een moordenaar dus hoe kunnen we van zo iemand houden? Tegelijkertijd smelten we als we hem zien met Harrison en kunnen we sympathie opbrengen voor het feit dat hij (serie)moordenaars die onschuldige mensen vermoorden straft (zij het niet op een behoorlijk lugubere en extreme manier, maar hé, hij is niet voor niets zelf ook een seriemoordenaar).

Heldin

Aan de andere kant staat Dexters zus Debra, voor wie hij door het vuur gaat. In tegenstelling tot Dexter is zij als getalenteerde en ambitieuze politieagente een heldin, helemaal als ze meerdere malen maar op het nippertje weet te ontsnappen aan een psychopaat en uiteindelijk haar leven en beroep weer weet op te pakken. Maar – en dit is een spoiler voor diegenen die het einde van seizoen 6 nog niet hebben gezien – nadat zij de ware aard van Dexter ziet (letterlijk), verandert alles. Seizoen 7 is verwarrend voor Debra, en aan de teaser, sneak peek en officiële trailer van seizoen 8 te zien gaan we kennismaken met een geheel nieuw personage. Zou dit ook opgaan voor Dexter? Weet hij zich staande te houden wanneer Evelyne Vogel, neuro-psychiater, tot in de puntjes lijkt te weten hoe het brein van een seriemoordenaar werkt? Zou het spel dan werkelijk een keer ophouden voor deze toch wel likeable moordenaar?

Mocht je je na het zien van de filmpjes nog steeds afvragen waarom je Dexter moet gaan kijken, dan heb ik hier nog een kort overzicht:

  • De bijzondere twist door een seriemoordenaar is focus te nemen in plaats van de onderzoekers. Wie verzint zoiets? (voor het geval nog niet duidelijk was dat dit best bijzonder is).
  • Over twists gesproken: deze serie heeft er genoeg, vooral veel onverwachte. Eigenlijk loopt het zelden zoals je verwacht, wat in dit geval voor een flinke dosis spanning zorgt.
  • Redelijk twisted is het ook. Ik wil niets verklappen, maar de seriemoordenaars in deze serie zijn echt ziek, bizar, twisted.
  • Niet alleen is de verhaallijn heel sterk, maar de uitvoering hiervan ook.
  • Michael C. Hall, die de seriemoordenaar in kwestie speelt. Een knap staaltje acteerwerk waarbij hij ontzettend veel gezichten van Dexter laat zien. Niet alleen dat is knap, overigens…
  • Het spel van de acteurs en de groei van de karakters die zij laten zien.
  • Veel bloed.
  • Veel emoties, liegen, bedriegen, huilen, lachen, verrassen. Had ik al gezegd dat er ontzettend goed geacteerd wordt?
  • Redenen genoeg dus: een originele invulling van een superpopulair drama. Wat willen we nog meer?

Vanavond dus Dexter seizoen 8, in de VS.

Beeldmateriaal: Showtime

4 reacties op “Dexter: Op naar het einde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *