Categorieën
Studie

De helderziende studiekeuzetest

De één wilde astronaut worden, de ander dierenarts en de volgende prinses. Op de basisschool was ik ervan overtuigd dat ik schrijfster wilde worden, of misschien toch maar dierenarts. Of toch schoonheidsspecialiste? De grote vraag is natuurlijk wat er uiteindelijk van mij terechtkomt…

Als je zes jaar oud bent, zijn dat nog grote vraagtekens. Zeg nu zelf, jij wilde als klein meisje toch ook het liefst prinses worden? Welke jongen droomde niet van een carrière als piloot of brandweerman? Op de basisschool mogen we nog dromen en collages, kijkdozen en wat nog meer maken waarin we laten zien we we willen worden. Het is op de middelbare school pas tijd voor het echte werk.

Met de rollater naar het werk

Niet dat je je daar als brugpieper al druk over hoeft te maken. Dan is je enige taak om op tijd je lokaal te vinden zonder te bezwijken onder het gewicht van je tas terwijl je in Quasimodo-houding door school racet (je zou maar tien in plaats van twintig minuten te vroeg bij het lokaal zijn…). In de derde klas is het tijd om je zorgen te maken. Ineens moet je als veertienjarige na gaan denken over je toekomst. Over wat je wilt gaan doen tot je met je rollator naar het werk moet. Jup: tijd om je toekomst vast te leggen.

Over tien jaar en daarna

Dat begint natuurlijk met het kiezen van je profiel, al moet ik toegeven dat deze oma niet zo goed weet hoe het met ‘de nieuwe tweede fase’ zit. Dat kiezen lijkt allemaal niet zo’n punt, zij het niet dat je nu al moet nadenken over wat je tien jaar later wilt gaan doen. Met een C&M-profiel kun je Fysiotherapie namelijk wel vergeten, en aan N&G heb je niet veel voor Journalistiek. Als je überhaupt al weet wat je wilt worden, want die astronautendroom is inmiddels misschien in duigen gevallen.

Test hier, test daar

Gelukkig zijn daar de talloze tests. Maar hallo, wat moet ik nu met filosofie en theologie, met talen en geschiedenis, sociaal en cultureel, marketing, communicatie en pr of chemie en voedingsmiddelen? Ik wilde dolgraag Journalistiek gaan doen, maar volgens een docent zou ik dat niet aankunnen. Ik was veertien en nam alle advies ter harte. Kortom, ik ging voor mijn andere optie: Fysiotherapie. Alleen welke test ik ook deed, talen, cultuur en communicatie kwamen bovenaan te staan, terwijl zorg en welzijn behoorlijk onderaan bungelde. Te veel naar mijn zin, in ieder geval.

Lulkoek

Wat een onzin, die testen. Toch? Net als die stemwijzers. Wat moet ik nu weer met 50Plus? Ik weet dat ik weer een jaartje ouder ben geworden maar met mijn 21 mag ik hopen dat ik nog niet toe ben aan een midlife crisis. Kortom, ik nam die testen met een korreltje zout. Ik ging oefentherapie Cesar studeren (want ik werd uitgeloot voor Fysiotherapie) en dat was dat.

Misschien toch een beetje gelijk

Over drie weken is het weer zo ver: ik ga naar een open dag. Dit keer niet om erachter te komen wat ik wil doen, maar omdat ik het al weet. Na mijn bachelor wil ik de master Book and Digital Media Studies doen in Leiden. Ineens valt alles op zijn plaats. Die studiekeuzetests hadden blijkbaar toch een beetje gelijk, want mijn leven heeft eigenlijk altijd al gedraaid om talen, cultuur en communicatie. Het begon met de schriften die ik volschreef met mijn verhalen, de bibliotheken die ik verslond (het bleef serieus niet bij boeken) en de talen die ik binnen de kortste keren onder de knie had. Oh, en ik ben uiteindelijk een taal gaan studeren. Niet omdat ik niet weet wat ik wil gaan doen, maar juist omdat ik het wel weet. Ik snuif meer cultuur dan ooit (van chocolademuseum tot het Stedelijk en het Nationale Ballet) en niet omdat die test dat ooit heeft gezegd. Nee, omdat ik er gelukkig van word. En ik schrijf erop los, maar dat had je misschien al door. Zeg nu zelf, met mijn stash en skills maken andere schoonheidsspecialistes toch geen kans meer? Dat kan ik ze niet aan doen.

Dat doet me alleen wel twijfelen aan die stemwijzer… Heb ik dan tóch verkeerd gestemd door niet voor 50Plus te gaan?

6 reacties op “De helderziende studiekeuzetest”

Leuk dat je voor die master gaat! Ik kan trouwens niet of niet naar de voorlichting over journalistiek althans,want dan heb ik college 🙁 (juist, dat hebben ze goed geregeld) Maar we kunnen alsnog even meeten, thee drinken ofzo in het Lipsius 🙂 Maar dat spreken we dan nog wel af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *